Wall Street sluit verdeeld

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag na een grillig verlopen handelsdag verdeeld gesloten. De beleggers op Wall Street zijn nog steeds bezorgd over de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de gevolgen daarvan voor de bredere economie.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de handel met een winst van 14,47 punten (0,1 procent) op 13.127,85 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 1,85 punt ofwel 0,1 procent naar 1451,70 punten. De schermenbeurs Nasdaq zakte 6,59 punten (0,3 procent) tot 2559,11 punten. Vrijdag leden de beurzen in New York nog zware verliezen door een zeer teleurstellend cijfer over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten.

Winst

De handel op Wall Street begon met winst, maar al gauw kwam de stemming onder druk te staan door de vrees dat banken meer geld opzij moeten zetten om verliezen op te vangen die zijn gerelateerd aan de hypotheekmarkt. Washington Mutual, de grootste spaar- en kredietbank in de VS, zet dit jaar mogelijk meer dan 500 miljoen dollar extra opzij om slechte leningen mee op te vangen. Volgens de topman van Washington Mutual creëert de huidige situatie op de Amerikaanse huizenmarkt een "vrijwel perfecte storm". Het fonds verloor 0,8 procent.

Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker in de VS, maakte dit weekeinde bekend 12.000 banen te gaan schrappen, ofwel een vijfde van het totale personeelsbestand. Het bedrijf ziet zich daartoe genoodzaakt vanwege de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. Het aandeel Countrywide kreeg daarop een afwaardering van zakenbank UBS en verloor 5,3 procent. Lennar, de grootste huizenbouwer in de VS, zakte 2,4 procent.

Rente

De beleggers in New York hopen dat de aanhoudende onrust op de financiële markten het stelsel van Amerikaanse centrale banken zal bewegen de rente te verlagen. De Fed houdt volgende week dinsdag een rentevergadering. Toch is er wel onzekerheid over een renteverlaging. De Fed-gouverneur van San Francisco, Janet Yellen, zei maandag nog dat het rentebeleid niet moet worden gebruikt om investeerders te behoeden voor verliezen.

Intel stond 0,5 procent in de min, na eerder op winst te hebben gestaan. 's Werelds grootste chipproducent denkt in het derde kwartaal meer omzet te boeken dan verwacht. Branchegenoot Advanced Micro Devices (AMD) steeg 2,6 procent. Het concern heeft maandag een nieuwe computerchip geïntroduceerd. De nieuwe chip, met de codenaam Barcelona, moet marktaandeel terugwinnen van Intel.

Apple

Apple won 3,8 procent. Het elektronicaconcern heeft sinds de introductie van de iPhone eind juni een miljoen exemplaren verkocht. Die mijlpaal werd eerder bereikt dan was verwacht. Vorige week verloor het aandeel Apple nog flink toen het bedrijf bekendmaakte de prijs van de duurste versie van de mobiele telefoon met internet en mp3-speler met 200 dollar te verlagen.

De euro noteerde 1,3795 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de eenheidsmunt 1,3790 dollar waard.

Tip de redactie