Europese beurzen sluiten in het rood

AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten maandag in de min na een volatiele handelsdag. Bij de opening lieten de aandelenmarkten nog een bescheiden herstel zien.

In de middag was er een kortstondige opleving door de hogere start van Wall Street, maar bij het slot kleurden de Europese beurzen toch rood.

In Amsterdam zakte de toonaangevende AEX-index 4,53 punten tot 512,90 punten, een verlies van 0,9 procent. De index voor het middensegment, de MidKap, leverde 8,6 punten ofwel 1,2 procent in en kwam uit op 689,94 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten met een verlies van 0,8 procent. Londen sloot 0,9 procent in de min.

Economie

Vrijdag liepen de aandelenkoersen in Europa en op Wall Street flink averij op. Dat had vooral te maken met aanhoudende zorgen over een verslechterende Amerikaanse economie en een dreigende recessie. Maandag kwam daar nog eens overheen dat de economie van Japan in het tweede kwartaal met 0,3 procent is gekrompen.

Het elektronicaconcern Philips trok maandag de kar op de effectenbeurs in Amsterdam. Voorbeurs liet het concern weten de komende jaren slagvaardiger en daarmee winstgevender te willen worden. Beleggers beloonden het positieve nieuws met een 3,1 procent hogere aandelenkoers. Het fonds was daarmee een van de spaarzame stijgers in de AEX.

ABN Amro

ABN Amro was een van de grootste dalers met een verlies van 2,2 procent. Volgens geruchten heeft het consortium dat ABN Amro wil overnemen problemen om de financiering rond te krijgen. Fortis, dat deel uitmaakt van het consortium, verwees de speculaties echter naar het rijk der fabelen. Het aandeel Fortis noteerde 2,4 procent lager.

Op de Londense beurs verloor Barclays, dat eveneens in de race is voor de overname van ABN Amro, 0,4 procent. Eerder op de dag boekte de bank nog een koerswinst van 2,3 procent. De topman van de Britse bank houdt er rekening mee dat zijn bod wordt afgetroefd door het rivaliserende bod van het consortium.

Nutreco

Bij de middelgrote aandelen viel het voedingsmiddelenconcern Nutreco op met een 1,8 procent hogere koers. De aanleiding was een gunstig analistenrapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het uitzendconcern USG kreeg, zonder duidelijke reden, een stevige duw omlaag. Het aandeel verloor 4,5 procent, waarmee het de grootste daler was bij de MidKappers.

De euro noteerde maandag 1,3790 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3770 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie