NEW YORK - De aandelenkoersen op Wall Street hebben dinsdag forse averij opgelopen. Vooral financiële concerns hadden het zwaar door aanhoudende zorgen over de verslechterende kredietmarkten en een aantal lagere beleggingsaanbevelingen in de sector. Daarnaast waren enkele tegenvallende macrocijfers, waaronder het consumentenvertrouwen reden voor beleggers om uit aandelen te stappen.

Ook de notulen van de jongste rentevergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken bood geen steun. De Federal Reserve liet weten dat de dalende huizenprijzen nadelig kunnen zijn voor de consumentenbestedingen en dat de malaise op de huizenmarkt langer kan gaan duren dan verwacht.

Beleggers hadden gehoopt dat de Fed zou toespelen op een toekomstige renteverlaging om de aandelenmarkten wat lucht te geven, maar dit bleef uit.

Beursgraadmeters

De toonaangevende beursgraadmeters verloren voor de tweede dag op rij terrein. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 13.041,85 punten. Dat betekent een verlies van 280,28 punten, ofwel 2,1 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 34,43 punten (2,4 porcent) op een stand van 1432,36 punten. De door technologiewaarden gedomineerde Nasdaq daalde 60,61 punten tot 2500,64 punten. Dat komt neer op een verlies van 2,4 procent.

Negatieve bijdrage

De financials JP Morgan Chase, American Express en Citigroup leverden de grootste negatieve bijdrage aan de Dow met verliezen van tussen de 3,5 en 4,4 procent. Zakenbanken waren uit de gratie nadat Merrill Lynch zijn beleggingsadvies voor verschillende banken naar beneden had bijgesteld tot 'neutral' van 'buy' wegens de problemen op de kredietmarkt en afnemende activiteiten op het fusie- en overnamefront.

"Aandelen van financials hebben de laatste tijd zware klappen gekregen. Als Merrill Lynch negatiever wordt over zijn branchegenoten gaat dat voor onrust zorgen", aldus een handelaar op Wall Street.

Home Depot

De uitbater van bouwmarkten Home Depot was de enige stijger binnen de Dow met een plus van nog geen 0,1 procent. Het concern heeft zijn distributiebedrijf verkocht voor een bedrag van 8,5 miljard dollar. Dat is bijna 18 procent minder dan waar het onderdeel eerst voor verkocht zou worden.

De lagere opbrengst was het gevolg van de verslechterende huizenmarkt in de VS en de situatie op de kredietmarkt. Toch waren analisten positief over de deal omdat Home Depot zich nu meer kan gaan richten op zijn retailactiviteiten.

Laag niveau

Op het macro-economische vlak werd dinsdag bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie deze maand is gedaald tot het laagste niveau in bijna twee jaar tijd.

De index die het consumentenvertrouwen in de VS weergeeft daalde in augustus naar 105 punten van 111,9 punten in juli. Ook de verwachtingen van consumenten voor de toekomst en hun mening over de huidige situatie van de economie verslechterden in augustus.

Beleggers

Ook kregen beleggers tegenvallende cijfers over de verkopen en de verkoopprijzen van bestaande huizen te verwerken. De data wijst erop dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt nog niet voorbij zijn.

Op de wisselmarkt noteerde de euro 1,3610 dollar, vergeleken met 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.