AMSTERDAM - Op het Damrak verbeterde het sentiment vrijdag in de laatste uren van de handel door enkele beter dan verwachte macrocijfers in de Verenigde Staten. Die namen wat van de zorgen weg over de negatieve invoed die de crisis op de kredietmarkt heeft op de algemene economie.

De AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen, sloot met een winst van 0,7 procent, ofwel 3,35 punten, op 518,10 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,4 procent tot 713,38 punten. De FTSE in Londen en de CAC in Parijs wonnen respectievelijk 0,4 en 0,8 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent.

In de Verenigde Staten bleken de orders voor duurzame goederen in juli onverwacht sterk te zijn gestegen. Later kregen beleggers nog meer goed nieuws. Zo is de verkoop van nieuwe huizen vorige maand onverwacht opgelopen. Met het oog op de huidige onrust op de Amerikaanse hypotheekmarkt gaf dat enige opluchting.

Cijfers

"Eigenlijk gebeurde er op de beurs de hele dag niks. Maar na die cijfers trok het aan", constateerde handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen. Volgens hem zeggen de data niet alles. "Natuurlijk is het mooi. Maar een teken aan de wand is het niet. Zulke cijfers willen nog wel eens per maand sterk verschillen. Bovendien worden ze vaak later nog eens bijgesteld", aldus de handelaar.

Tegen het slot van de handel zorgde een gerucht op de beursvloer nog voor wat commotie rondom bankaandelen. Enkele handelaren zeiden gehoord te hebben dat het bankenconsortium met daarin Fortis zijn bod op ABN Amro zou willen verlagen. Eén handelaar meldde dat er mogelijk problemen zijn met de financiering van de overname. ABN Amro en Fortis gaven geen commentaar.

ABN Amro

ABN Amro maakte op de beurs even een fikse duikeling. Maar het aandeel herstelde zich daar korte tijd later toch weer van om uiteindelijk te sluiten met een verlies van 0,9 procent op 34,30 euro. Fortis steeg 0,5 procent tot 27,22 euro.

Op de Britse beurs verloor Barclays, dat ABN Amro ook wil overnemen, 2,6 procent. Royal Bank of Scotland daalde 0,4 procent, terwijl het Spaanse Santander er 0,1 procent bijkreeg. Deze twee banken maken deel uit van het consortium.

Beter Bed

Beter Bed was de sterkste daler op de Amsterdamse beurs. Het lokale fonds leverde 6,6 procent in na publicatie van zijn halfjaarcijfers. De reden voor deze afstraffing was volgens marktvorsers dat de bedden- en matrassengigant met "overdreven voorzichtige vooruitzichten kwam".

Staalconcern Arcelor Mittal was in de AEX het meest in trek en zette een winst neer van 6,2 procent. Het fonds is volgens handelaren de afgelopen dagen bezig met een stevig herstel. Bovendien kreeg Arcelor Mital een koopaanbeveling van zakenbank Merrill Lynch.

Voor de euro moest vrijdag bij het slot 1,3640 dollar worden betaald. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de Europese munt 1,3560 dollar waard.