NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag hoger. Beleggers putten moed uit geluiden dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) overweegt de rente te gaan verlagen. Verder kreeg de markt steun van nieuws over fusies en overnames.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 13.236,13 punten. Dat betekende een winst van 145,27 punten, ofwel 1,1 procent.

De breder samengestelde S&P 500 eindigde 16,95 punten (1,2 procent) hoger op 1464,07 punten, terwijl de schermenbeurs Nasdaq 31,50 punten (1,3 procent) verbeterde tot 2552,80 punten.

Sinds afgelopen vrijdag nemen de geruchten over een renteverlaging toe op de financiële markten. Op die dag schroefde de Fed onverwacht het rentetarief voor noodkredieten aan banken omlaag.

Een verlaging van de rente is over het algemeen goed voor de aandelenmarkt. Een van de redenen daarvoor is dat bedrijven goedkoper geld kunnen lenen.

Zorgen

"De onderliggende zorgen zijn nog steeds in de markt aanwezig. Maar ik denk dat mensen geloven dat de Fed oplet. De aandelen hoeven niet per se verder omlaag, zoals we de laatste tijd hebben gezien", zei een Amerikaanse handelaar.

Op Wall Street bleef een hele grote spurt uit. De oorzaak lag toch weer in de financiële sector.

Beleggers keken even raar op toen de Amerikaanse banken Citigroup, Wachovia, JP Morgan Chase en Bank of America meldden elk 500 miljoen dollar (370 miljoen eur) direct te hebben geleend bij de Fed. Daarop zakte een aantal bankaandelen in de min.

Klimaat

Maar het algehele klimaat op de beurs was goed. Er stonden woensdag flink wat bedrijven in de schijnwerpers.

De internetbelegger ETrade Financial zou interesse hebben in de branchegenoot TD Ameritrade, zo meldde de zakenkrant Wall Street Journal. Het aandeel TD Ameritrade won bijna 5 procent.

Het aandeel MGM Mirage won 8,9 procent. De oliestaat Dubai kondigde aan een belang te nemen in deze exploitant van casino's van 9,5 procent.

Daarvoor betaalt Dubai 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro). Beursbedrijf NYMEX (plus 6,1 procent) stond in de belangstelling, nadat de onderneming had gemeld fusiebesprekingen te voeren.

Fusies

"De markten doen het vandaag goed. De reden daarvoor is dat activiteit op het gebied van fusies en overnames terug is. Dat wordt doorberekend op de marktvloer", verklaarde een Amerikaanse handelaar kort voor het einde van de beurshandel.

"De komende weken zullen we minder wentelingen en beweeglijkheid zien. We gaan een periode van stabilisatie in", voegde hij toe.

Toll Brothers

De maker van luxe huizen Toll Brothers (plus 5 procent) had een goede dag op de beurs. Het bedrijf rapporteerde een scherpe daling van de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

Deze viel terug naar 26,5 miljoen dollar, van 174,6 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel ging toch omhoog, omdat beleggers rekenden op een nog grotere winstdaling.

Mijnbedrijven boekten ook koerswinsten. Zij profiteerden van sterke kwartaalcijfers van het Australische BHP Billiton. De Amerikaanse sectorgenoot Alcoa kreeg er op de beurs 4,7 procent bij.

Euro

Op de valutamarkt stond de euro op 1,3540, tegen 1,3530 euro bij het slot van de Europese beurzen.