TOKIO - De Nikkei-index in Tokio is woensdag vrijwel onveranderd gesloten.

Onder Japanse beleggers deden speculaties de ronde dat de rente in de Verenigde Staten misschien omlaag gaat. Tegelijkertijd was de aandacht gevestigd op de Japanse munteenheid, de yen. Die ging omhoog, wat in de regel niet goed is voor de aandelenkoersen.

De slotstand van de Nikkei was 15.900,64 punten, nog geen punt onder de slotstand van dinsdag. De geruchten over een mogelijke renteverlaging in de VS werden gevoed door uitlatingen van een Amerikaanse senator, die dinsdag een ontmoeting had met de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken Ben Bernanke. Deze senator Dodd zei dat de Federal Reserve alles wil doen om rust te houden op de financiële markten.

Blij

Beleggers in Azië waren over het algemeen blij met de uitlatingen van Dodd, na de onrust van de afgelopen dagen. Dat Tokio achterbleef, kwam vooral door de koers van de yen, die is gestegen ten aanzien van de dollar en de euro. Een stijgende yen drukt de winsten van Japanse exporteurs, zoals Toyota. Verschillende van deze ondernemingen deden het woensdag dan ook niet goed op de beurs.

Elders in het Verre Oosten hadden de uitlatingen van senator Dodd meer effect. Op de meeste plekken gingen de indexen omhoog. De Hang-Sengindex in Hongkong eindigde de dag met een winst van 2,8 procent. Een onverwachte renteverhoging in China namen de beleggers voor lief. De beurs in Seoul wist een winst te realiseren van eveneens 1,3 procent. De beurs in Sydney ging 0,3 procent omhoog.

China

Ook de beurs in China kwam de dag in een prima stemming door. Het ging daar vooral de banken voor de wind. Zij zullen naar verwachting profiteren van de overwachte renteverhoging waartoe China dinsdag overging. De belangrijkste index in Shanghai eindigde woensdag een half procent hoger op 4999,20 punten, een record. De index is daarmee maar een kleine stap verwijderd van de pgychologisch belangrijke grens van 5000 punten.

De koersstijgingen in het Verre Oosten hadden ook te maken met een daling van de olieprijs. Met name de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air profiteerde daarvan. Een groot deel van de kosten van luchtvaartmaatschappijen gaat op aan brandstof. Het wachten is nu op het verdere verloop van orkaan Dean, die door de Golf van Mexico raast waar veel olie-installaties staan.

In Sydney behoorde mijnbouwbedrijf BHP Billiton tot de stijgers. Dat bedrijf kwam nabeurs met zijn halfjaarcijfers.