AMSTERDAM - De Europese beurzen vonden maandag de weg weer omhoog, na de verliezen van de afgelopen weken.

Desondanks moest een deel van de koerswinsten aan het einde van de handel weer ingeleverd worden. In Amsterdam sloten bijna alle hoofdfondsen boven de slotstanden van vrijdag.

De AEX-index sloot de eerste handelsdag van de week op een stand van 504,57 punten. Dat betekent een stijging van 5,57 punten ofwel 1,1 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,8 procent tot 691,47 punten. De beurs in Frankfurt noteerde een plus van 0,4 procent. De aandelenmarkten in Londen en Parijs klommen respectievelijk 0,2 en 0,7 procent.

Steun

De beurshandel kreeg steun van de verlaging van het rentetarief voor noodkrediet door het stelsel van Amerikaanse banken, de Federal Reserve, afgelopen vrijdag. "De verlaging van het rentetarief voor noodkrediet door de Federal Reserve op vrijdag zorgde voor veel opluchting", aldus Cornelis Vlooswijk, analist bij onderzoeksbureau Iris. Het is echter te vroeg om te zeggen dat de problemen op de kredietmarkt zijn opgelost, benadrukte een handelaar.

In het weekend werd bekend dat de Duitse bank Sachsen LB door de situatie op de Amerikaanse subprime-markt in de problemen is gekomen. Andere financiële instellingen schoten de bank te hulp met een lening van 17,3 miljard euro.

Pharming

Op de lokale markt in Amsterdam schoot het aandeel Pharming 27,5 procent omhoog tot 2,83 euro. Beleggers doken op het biotechnologiebedrijf nadat het gunstige testresultaten bekendmaakte van het geneesmiddel Rhucin bij patiënten met een erfelijke vorm van angio-oedeem, een ziekte waarbij ernstige zwellingen kunnen ontstaan. Het medicijn verhielp aanvallen bij elk van de ruim honderd deelnemende patiënten aan het Europese toelatingsonderzoek voor het middel.

Fondsen die in voorbije weken klappen hadden gekregen, behoorden maandag tot de winnaars in de AEX. Handelsonderneming Hagemeyer klom met 7,7 procent. Vrijdag was het fonds met een min van 8,7 procent nog de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Staalconcern Arcelor Mital volgde met een winst van 3,3 procent. Verf- en chemieconcern Akzo Nobel steeg 2,8 procent tot 54,25 euro.

Uitzendbranche

De uitzendbranche, een sector die de afgelopen tijd ook tikken kreeg, stond er maandag netjes bij. Bovendien meldde de Britse wervingsbureau Michael Page International een winststijging van 53,1 procent over het eerste halfjaar. Het bedrijf ziet ook veel expansiemogelijkheden. In de AEX zetten Vedior en Randstad plussen neer van respectievelijk 1,5 en 1,8 procent. USG People was in de MidKap goed voor 4,4 procent.

Telecombedrijf KPN won 0,7 procent nadat het telecomconcern had gemeld dat het de Belgische operator Tele2/Versatel koopt voor 95 miljoen euro. De uitgever Reed Elsevier en Wolters Kluwer waren de enige dalers bij de hoofdfondsen met minnen van rond de 1,3 procent.

CVC

Voorbeurs deed investeringsmaatschappij CVC Capital Partners een formeel bod op de distributeur van chemicaliën Univar. Begin juli liet CVC al weten Univar te willen overnemen. Het aandeel schoot in de MidKap met 5,9 procent omhoog en was daarmee een van de uitblinkers op de beurs in Amsterdam. Effectenhuis Van der Moolen profiteerde van een gunstig analistenrapport van ING en werd 0,8 procent meer waard.

De euro was maandagmiddag 1,3470 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3490 dollar.