Hogere koersen in New York na ingreep Fed

NEW YORK - Het stelsel van Amerikaanse centrale banken heeft de aanhoudende koersdalingen op de beurzen voorlopig tot staan gebracht. De Federal Reserve verlaagde vrijdag onverwacht het rentetarief voor noodkredieten.

De ingreep leidde op Wall Street tot stijgende koersen, net zoals eerder in Europa. De winsten waren met ongeveer 2 procent aan de stevige kant.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond nog geen uur voor sluiting op een winst van 1,7 procent op 13.068 punten.

De technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een winst van 2,1 procent op 2500 punten. De breed samengestelde S&P 500-index deed het nog iets beter en klom 2,2 procent tot 1442 punten.

Discount rate

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken maakte voorbeurs bekend de zogeheten discount rate met een half procentpunt te verlagen van 6,25 tot 5,75 procent.

Dat is het tarief dat de Fed in rekening brengt voor leningen aan commerciële banken. De ingreep werd genomen om de kalmte op de kredietmarkt te herstellen.

Beroering

De kapitaalmarkten zijn in grote beroering geraakt door zorgen dat er onvoldoende liquiditeit in de geldmarkt is. De onrust zorgde deze week voor zware koersdalingen op Wall Street en de internationale aandelenmarkten.

In een toelichting op het rentebesluit zei de Fed dat de economische groei door de problemen op de kredietmarkt kan worden gehinderd.

Winsten

De ingreep door de Fed leidde meteen al bij opening van de handel op Wall Street tot forse winsten. Vooral financiële fondsen zaten stevig in de lift.

Zo won Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, 12 procent na zes opeenvolgende dagen van forse verliezen. Zakenbank Lehman Brothers steeg ruim 6 procent.

Optimistisch

Hewlett-Packard steeg 2,5 procent. De grootste computerfabrikant ter wereld kwam donderdag nabeurs met kwartaalcijfers die de prognoses overtroffen. Ook gaf het concern een optimistisch vooruitzicht voor de rest van het jaar.

Concurrent Dell steeg 1 procent. Het bedrijf moet zijn financiële resultaten over de afgelopen vier jaar herzien wegens boekhoudkundige fouten. Hierdoor valt de nettowinst over die periode 150 miljoen dollar lager uit. Het cijfer valt analisten mee. Zij hadden een grotere aanpassing verwacht.

Tip de redactie