Verdubbeling winst Hagemeyer

NAARDEN - Het handelshuis Hagemeyer maakte vrijdag bekend dat de winst in het eerste halfjaar is verdubbeld. De onderneming wil de komende jaren zijn eigen koers varen. "Hagemeyer is absoluut niet te koop", aldus bestuursvoorzitter Rudi de Becker in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Hardnekkige geruchten over een overname van Hagemeyer door onder meer de Franse branchegenoot Rexel doen al jaren de ronde. "Onze strategie is zelfstandig opereren. Wij voelen niet de behoefte het bedrijf in de etalage te zetten", aldus de topman.

Volgens De Becker geniet het bestuur daarbij de steun van aandeelhouders. "Daar zijn we van overtuigd. Wij horen veelvuldig van verschillende aandeelhouders dat ze het eens zijn met ons standpunt."

Toen Hagemeyer in 2003 in financiële nood verkeerde, deed de eigenaar van Rexel, durfkapitalist CDR, al boekenonderzoek voor een mogelijke overname. Volgens analisten is de kans dat Rexel Hagemeyer overneemt echter klein, omdat het Franse bedrijf een zware schuldenlast heeft na de aankoop van een onderdeel van General Electric in 2006.

57 Miljoen

De resultaten van Hagemeyer in het afgelopen halfjaar lijken het pleidooi van De Becker te ondersteunen. De distributeur van elektrotechnische materialen boekte een ruime winstverdubbeling tot 57 miljoen euro in het eerste halfjaar. De omzet steeg met 5,8 procent naar 3,11 miljard euro.

"Hagemeyer is op weg naar volledig herstel', aldus De Becker. De lopende reorganisatie werpt volgens de topman zijn vruchten af en het handelshuis profiteerde van een groei in de verkopen in Europa.

Op de beurs deden handelaren het aandeel van Hagemeyer echter massaal van de hand. Analisten hadden op een beter operationeel resultaat gerekend en De Becker nam door zijn opmerkingen over een eigen koers varen de overnamespeculatie van de afgelopen weken weg. De koers van het aandeel was de laatste tijd hierdoor flink opgelopen. Het aandeel noteerde in de middag 11 procent lager.

Tip de redactie