Dell moet winstcijfers van vier jaar aanpassen

ROUND ROCK - De Amerikaanse computerfabrikant Dell moet de financiële resultaten van de afgelopen vier jaar aanpassen. Hierdoor komt de nettowinst over deze periode 150 miljoen dollar lager uit. Dat heeft Dell donderdagavond nabeurs verklaard.

De op een na grootste computermaker ter wereld liet weten dat de cijfers te rooskleurig waren voorgesteld om aan de financiële doelstellingen te kunnen voldoen.

De herziening is door analisten opgelucht ontvangen. Zij hadden een grotere aanpassing verwacht. Dell maakte in maart bekend dat het na een intern onderzoek bewijzen had gevonden van boekhoudkundige fouten, wanbeheer en tekortkomingen bij de controle op de financiën.

Leiding

Het interne onderzoek van Dell wordt geleid door het voormalige directielid Thomas Luce. Het onderzoekscomité werkt volgens Dell samen met onafhankelijke accountants. Behalve de aanpassing in de nettowinst, moest de omzet tot 1 procent per jaar worden aangepast.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC begon vorig jaar met een onderzoek naar de boekhoudkundige praktijken in de afgelopen boekjaren. Het onderzoek is nog steeds aan de gang, maar juristen verwachten na de onthullingen van donderdag weinig verrassingen meer.

Tip de redactie