Verwarring op Europese beurzen

AMSTERDAM - Op de belangrijkste Europese aandelenbeurzen heerste vrijdag aan het eind van de ochtend een nerveuze stemming. De Amsterdamse AEX-index opende licht in de min, koerste snel naar een plus maar kon die winst niet vasthouden.

Volgens René Bastiaenen van Eureffect lijkt de markt rust uit te stralen, maar blijft de onderliggende onrust bestaan. "Beleggers zijn erg gevoelig voor nieuws, elke vorm van nieuws." Bastiaenen sprak van een beweeglijke handel waarbij de bezorgdheid over de crisis op de kapitaalmarkt de gemoederen blijft bezighouden.

De Amsterdamse hoofdindex AEX stond kort voor het middaguur op 485,79 punten. Dat is een verlies van 1,27 punten ofwel 0,3 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 673,51 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden 0,3 tot 0,5 procent lager.

Verliezen

Direct na de opening leken de Europese beurzen even de zware verliezen te volgen die op de Aziatische markten werden geleden. Op de beurs in Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index diep in het rood op de laagste stand sinds augustus 2006. Het sentiment was daar belabberd door de sterke stijging van de yen ten opzichte van de dollar.

Maar al snel had het de schijn dat beleggers zich lieten inspireren door de slothandel op Wall Street op donderdag. Daar was sprake van een opmerkelijk herstel waarbij vooral de financiële waarden in trek waren. Ook op de Amsterdamse beurs herstelden de financiële fondsen zich op vrijdag. ING, Fortis, Aegon en ABN Amro klommen in de AEX met 0,2 tot 2,1 procent.

Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer (min 2,7 procent) was een van de sterkere dalers. Het bedrijf verdubbelde in het eerste halfjaar de nettowinst tot 57 miljoen euro. Dat was iets beneden de verwachtingen van analisten.

Akzo Nobel verloor 1,1 procent. Donderdag daalde het chemie-aandeel bijna 8 procent. In de markt bestaat twijfel of de Duitse partner Henkel, waarmee Akzo Nobel de Britse branchegenoot ICI wil overnemen, zijn deel van het bod bij elkaar kan krijgen.

DPA Flex

Detacheerder DPA Flex rapporteerde voorbeurs over het afgelopen halfjaar een nettowinst van 1 miljoen euro. Het aandeel daalde echter met 3,1 procent.

De euro noteerde vrijdag op 1,3445 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,3405 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie