Forse koersdalingen in Tokio

TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten waren vrijdag niet in staat de zorgen om de wereldwijde kredietmarkten af te schudden. Wederom werden er grote verliezen geleden. Het was hiermee de slechtste week in bijna tien jaar voor de Aziatische aandelenmarkten.

De Nikkei-index in Japan sloot maar liefst 5,4 procent lager op 15.273,68 punten. Dit is de laagste stand sinds augustus 2006. De Kospi-index in Seoul verloor 3,2 procent en kwam uit op 1638 punten. De Australische All Ordinaries stond 0,8 procent in de min op 5668 punten. De Hang Seng-index in Hongkong stond tijdens de middaghandel op een verlies van 3,3 procent.

De koersen werden beïnvloed door zogenoemde 'carry trades': beleggers proberen winst te halen uit de wereldwijde verschillen in rentes. Ze lenen waar de rente laag is, zoals in Japan op dit moment, en beleggen dit in andere valuta.

Duurder

Dit had tot gevolg dat de Japanse yen verder steeg. Dit is slecht voor Japanse exporteurs, omdat het hun producten relatief duurder maakt. De Australische dollar was de afgelopen dagen juist flink gedaald. Vrijdag kocht de Australische centrale bank voor de eerste keer sinds zes jaar eigen valuta in om deze daling te keren.

De Japanse en Australische centrale banken grepen in door extra geld in hun economieën te pompen. Ook de Amerikaanse centrale bank had donderdag weer geld in de economie geïnjecteerd.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie