Van Lanschot boekt meer winst

DEN BOSCH - Van Lanschot Bankiers heeft in het eerste halfjaar van 2007 bijna 10 procent meer winst geboekt dan vorig jaar in dezelfde periode. De bank voor bemiddelde klanten behaalde een nettoresultaat van 101,6 miljoen euro, een toename met 9,5 procent. Dat liet Van Lanschot vrijdag weten.

De baten van de bank namen met meer dan 30 procent toe van 253,4 miljoen euro tot 335,4 miljoen euro. Het beheerde vermogen voor particulieren en de spaargelden namen flink toe.

Prima

"Een prima eerste halfjaar", zei bestuursvoorzitter van Van Lanschot Floris Deckers. "De kwaliteit van de in de eerste jaarhelft behaalde resultaten geeft vertrouwen voor de rest van het jaar", aldus de topman.

De rentemarges die Van Lanschot behaalde op zijn hypotheken daalden door de sterke concurrentie in die markt. Verwacht wordt dat de marges nog verder dalen en daarom wil Van Lanschot minder accent leggen op het hypotheekbedrijf. Alleen voor de eigen klanten wil de banken nog hypotheken gaan verzorgen.

Beursklimaat

Van Lanschot proifiteerde van het goede beursklimaat in het eerste halfjaar. Particulieren verrichtten veel effectentransacties, waardoor de provisieopbrengsten van de bank toenamen. Deze verdubbelden ruim (plus 107 procent) tot 159 miljoen euro.

Tegelijk met de resultaten meldde Van Lanschot dat branchegenoot De Goudse een belang neemt van 51 procent in de dochter Van Lanschot Assurantiën. Daarop maakt de bank een boekwinst van ongeveer 20 miljoen euro, die in de tweede jaarhelft in de boeken wordt gezet. De naam van de dochter verandert naar Van Lanschot Chabot.

Een ander aspect van de transactie is dat De Goudse 350 miljoen euro van zijn vermogen in beheer geeft bij Kempen & Co, de zakenbank die vorig jaar werd ingelijfd voor 300 miljoen euro.

Van Lanschot rekent erop dat vermogenden in de rest van dit jaar geld zullen blijven onderbrengen bij de bank. Hoeveel provisie de bank daarop kan vangen, hangt af van de marktomstandigheden, aldus Van Lanschot. In de tweede jaarhelft rekent de bank erop dat kosten op een zelfde niveau liggen als in de eerste zes maanden.

Tip de redactie