Beursproblemen deren Van der Moolen niet

AMSTERDAM - De huidige malaise op aandelenbeurzen wereldwijd speelt het effectenhuis Van der Moolen niet al te veel parten. Dat zei bestuursvoorzitter Richard den Drijver donderdag in een toelichting op de resultaten over het eerste halfjaar.

Het huidige beursklimaat "levert sommige van onze onderdelen meer en andere minder winst op", zei Den Drijver. Volgens de topman is de beweeglijkheid van beurzen voor Van der Moolen goed nieuws. "Het trekt volume aan. En daarvan profiteren wij", aldus Den Drijver.

Niet het huidige beursklimaat, maar andere problemen hebben er voor gezorgd dat Van der Moolen in de afgelopen jaarhelft een verlies leed van bijna 14 miljoen euro geleden. Vorig jaar werd in die periode nog een winst, exclusief een tegenvaller, geboekt van 1,7 miljoen euro.

De grote verliezen komen door tegenvallers in de Verenigde Staten. In de VS heeft het bedrijf al enige tijd last van teruglopende inkomsten doordat de New York Stock Exchange (NYSE) een nieuw handelssysteem heeft geïntroduceerd.

Kosten

Inmiddels snijdt Van der Moolen daar flink in de kosten. In de eerste jaarhelft werden deze met 12 miljoen euro teruggeschroefd. Nog eens 8 miljoen euro besparingen staan gepland voor de laatste zes maanden van dit jaar. Den Drijver rekent erop dat de Amerikaanse activiteiten in de tweede jaarhelft winstgevend zijn, zo zei hij donderdag.

De financieel directeur Michiel Wolfswinkel erkende dat een verlies van 14 miljoen euro voor een bedrijf als Van der Moolen fors is. "Het betekent uiteindelijk dat onze balans verzwakt. maar betalingsproblemen zijn er niet, omdat onze kasstroom op orde is", aldus Wolfswinkel.

De Europese activiteiten, die inmiddels het leeuwendeel uitmaken van het totaal, zaten wel in de lift. Daar ging de omzet met 70 procent omhoog naar bijna 61 miljoen euro. De volledige omzet in de eerste jaarhelft bedroeg 75 miljoen euro, 6 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2006. Een winstverwachting over volgend jaar durfde Den Drijver niet af te geven.

Singapore

Van der Moolen liet weten vanaf begin volgend jaar kantoor te gaan houden in Singapore. Een jaar geleden al liet het bedrijf weten de ambitie te hebben om naar Azië uit te breiden. Daarmee zal de beurshandelaar actief zijn in drie tijdszones.

Financieel analisten reageerden teleurgesteld op de cijfers. Rabo Securities had erop gerekend dat Van der Moolen in de voorbije drie maanden veel meer kosten zou hebben bespaard. Beleggers zetten het aandeel Van der Moolen op de beurs in de middag dik 6 procent lager op 3,55 euro.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie