Europese beurzen duiken in diep dal

AMSTERDAM - De malaise op de Europese beurzen lijkt compleet. De problemen op de kredietmarkt hebben donderdag opnieuw tot zware verliezen geleid. Gemiddelde koersdalingen van 3 procent of meer waren niet uitzonderlijk. In Amsterdam eindigde de AEX onder de 500 punten.

De complete winst die sinds het begin van dit jaar was geboekt, is daarmee in rook opgegaan. Geen enkel hoofdfonds op het Damrak werd gespaard.

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, eindigde op 487,06 punten, wat neerkomt op een verlies van liefst 3,8 procent. De index daalde 18,98 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 4 procent (23,85 punten) tot 674,06 punten. De beurs in Frankfurt hield de schade nog relatief beperkt tot 2,4 procent. Parijs verloor echter 3,3 procent en Londen 4,1 procent.

Schudden

"Het financiële systeem staat te schudden op zijn grondvesten", stelde Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Een andere handelaar noemde de markt op dit moment "verrot". Michel van der Stee, marktstrateeg bij Van Lanschot Bankiers, noemt de problemen groot, maar vindt de koersreacties een tikkeltje overdreven aangezien de onderliggende factoren er goed uitzien. Daarnaast zijn veel aandelen laag gewaardeerd en dus goedkoop, aldus Van der Stee.

Vanaf het eerste moment ging het donderdag bergafwaarts. De handelaren kregen weinig inspiratie uit Wall Street, waar de koersen woensdag verder waren gedaald. In het Verre Oosten was de stemming nog slechter. De Kospi-index spande in die regio de kroon met bijna 7 procent verlies.

Macrocijfers

Twee macrocijfers die een indicatie geven van de toestand van de huizenmarkt in de Verenigde Staten maakten de situatie er niet beter op. De in aanbouw genomen woningen en de afgegeven bouwvergunningen waren in juli beneden de verwachtingen van economen. Verder werd bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS vorige week is gestegen naar het hoogste peil in twee maanden tijd.

Van de hoofdfondsen kreeg verf- en chemieconcern Akzo Nobel donderdag een zware tik met een verlies van 7,8 procent. Volgens een handelaar werd de daling versterkt doordat er in de markt getwijfeld wordt of het Duitse chemieconcern Henkel, waarmee Akzo Nobel de Britse branchegenoot ICI wil overnemen, zijn deel van het bod bij elkaar kan krijgen. TomTom was hekkensluiter met een daling van 7,9 procent.

Uitzendsector

Verder was de uitzendsector in mineur. Randstad en Vedior verloren respectievelijk 7,2 en 6,5 procent. In de MidKap moest USG People 4,8 procent inleveren. Bankverzekeraar SNS Reaal moest de koerswinst van eerder op de dag inleveren en noteerde 1,7 procent lager. SNS maakte voorbeurs een winststijging van ruim 26 procent bekend over het eerste halfjaar. Bovendien sluit het concern niet uit dat het in de toekomst wordt overgenomen.

Van der Moolen was een van de sterkere dalers in de MidKap met een verlies van 5,6 procent. Het effectenhuis leed in het tweede kwartaal een groter nettoverlies dan in het voorgaande kwartaal. Ook de omzet daalde. De verliezen waren geheel te wijten aan de Amerikaanse activiteiten.

De problemen op de kredietmarkt hebben de afgelopen dagen tot een hogere koers van de dollar geleid. Beleggers voelen zich momenteel veiliger bij een belegging in de Amerikaanse munt. De euro zakte daardoor donderdag even onder de 1,34 dollar, maar trok daarna iets aan. De slotkoers bij de handel in Amsterdam was 1,3405 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt op 1,3480 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie