Zware verliezen op beurzen Azië

TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten beleefden donderdag hun sterkste daling op een dag sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

De oorzaak ligt bij de wereldwijde crisis, die is ontstaan op de Amerikaanse hypotheekmarkt en vervolgens oversloeg op de internationale kredietmarkten.

Beleggers trokken hun geld massaal uit de onzekere aandelenmarkten en velen stapten over op veilige investeringen als staatsobligaties. Ook de Chinese aandelenmarkten waren donderdag in mineur, nadat ze zich eerder weinig aantrokken van de onrust in de rest van de wereld. Woendag bereikten de Chinese aandelenmarkten nog een recordhoogte, maar beleggers konden niet meer om de grote verliezen in buurlanden en Hongkong heen.

Yen

De Japanse yen stond op het hoogste niveau in vijf maanden. Een hoge yen is ongunstig voor exporterende bedrijven, omdat het hun producten duurder maakt. Veel exporteurs, zoals automaker Honda, leden dan ook stevige verliezen.

De Australische centrale bank injecteerde donderdag 3 miljard Australische dollar (1,8 miljard euro) in de geldmarkt, wat ruim 60 procent meer is dan gemiddeld. Eerder deze week pompte de centrale bank al bijna 5 miljard in de markt.

De Nikkei-index in Japan sloot 2 procent lager op 16.148,49 punten. De Kospi-index in Seoul daalde met 6,9 procent en kwam uit op 1692 punten. De Australische All Ordinaries verloor 1,9 procent en kwam uit op 5689 punten. De Hang Seng-index in Hongkong stond tijdens de middaghandel op een verlies van 3,7 procent.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie