Wall Street houdt hand op de knip

NEW YORK - Het vertrouwen van beleggers op de aandelenmarkten in New York is nog niet terug. Tot aankopen waren ze woensdag niet in staat, na de forse verliezen van een dag eerder.

De problemen op de kredietmarkt vormen nog steeds het belangrijkste obstakel om aandelen in te slaan. Een nieuwe financiële injectie van het stelsel van Amerikaanse centrale banken veranderde daar niets aan.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen dook direct nadat de handel van start was gegaan onder de 13.000 punten. Een maand geleden nog stond er een stand van 14.000 op de borden.

Zwak

Na deze zwakke opening bleef de index in de buurt van de 13.000 punten hangen en wisselden winst en verlies elkaar af.

Met nog ruim een half uur te gaan noteerde de Dow 12.942 punten, een daling van 0,7 procent ten opzichte van de slotstand van dinsdag. De breed samengestelde S&P 500 en de schermenbeurs Nasdaq lieten percentueel een verlies zien van dezelfde ongeveer omvang.

De S&P kwam daardoor op 1415 punten, terwijl de Nasdaq 2480 punten noteerde.

Actie

De Federal Reserve kwam woensdag opnieuw in actie met een kapitaalinjectie van 7 miljard dollar. De Fed probeert op die manier weer vertrouwen te creëren in de financiële markten.

Toch bleef het gewenste effect uit. Van invloed op de stemming waren geruchten dat de kredietverlener Countrywide in de problemen zit.

Het aandeel Countrywide zelf kwam na een afwaardering van zakenbank Lerill Lynch in een vrije val terecht en verloor 18 procent.

Kredietmarkten

In het verlengde hiervan speelt volgens analisten nog iets anders mee. Veel Amerikanen zijn volgens hen bang dat de problemen op de kredietmarkten negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie. Die staat er al een tijdje wat minder voor en de vraag is nu vooral of de groei verder zal afnemen.

De beleggers op Wall Street lieten zich tijdens de handel verder leiden door een inflatiecijfer, dat overigens overeenkwam met de verwachtingen.

Olie

Een negatieve factor vormde echter de stijgende olieprijs. De olieprijs is omhoog gegaan doordat er in de Golf van Mexico een storm woedt, waardoor olie-installaties schade kunnen oplopen.

De prijsstijging zou een eventuele renteverlaging later dit jaar in de VS in de weg kunnen staan. Zo'n verlaging zou ertoe moeten leiden dat er makkelijker meer geld in de markt komt. Nu is dat juist laatste een probleem.

Tip de redactie