Minder verlies op Europese beurzen

AMSTERDAM - De aanhoudende onrust op de kredietmarkten eiste woensdag wederom zijn tol op de Europese aandelenbeurzen, hoewel een belangrijk deel van de koersverliezen aan het einde van de handel afnam. Dat was te danken aan Wall Street waar de graadmeters na een tijdelijke daling de weg omhoog kozen.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot op 506,04 punten. Dat komt neer op een daling van 2,39 punten, ofwel 0,5 procent. Daarmee herstelde de index zich gedeeltelijk van het verlies eerder op de dag, toen een stand werd bereikt van 501,27 punten.

De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 8,05 punten (1,1 procent) tot 702,43 punten. De beurzen elders in Europa eindigden verdeeld. De FTSE in Londen eindigde met een lichte winst van 0,3 procent, maar Frankfurt en Parijs daalden met respectievelijk 0,6 en 0,7 procent.

Overnamegeruchten

Beleggers voelden zich in de loop van de dag gesterkt door nieuwe overnamegeruchten. Het Zwitserse farmacieconcern Novartis zou een overnamebod voorbereiden op zijn Duitse branchegenoot Bayer. Het aandeel Bayer maakte hierop een koerssprong van 5,5 procent op de beurs in Frankfurt.

In Amsterdam kreeg het voedingsmiddelenbedrijf CSM het zwaar te verduren. Het aandeel ging 7,6 procent omlaag vanwege een tegenvallend kwartaalrapport, waarmee het onderaan de MidKap-index bungelde. CSM had last van hogere grondstofkosten en nadelige wisselkoersen. "De cijfers vallen tegen", concludeerde zakenbank FBS Bankiers.

ABN Amro

In de AEX waren het vooral de zwaarwegende financiële concerns ABN Amro, Fortis en ING die de toon zetten. Zij kregen koersverliezen te verwerken van 1,2 tot 1,9 procent. Samen hebben de financiële waarden een gewicht van bijna 37 procent in de hoofdgraadmeter, waarbij met name ABN Amro en ING het meest van invloed zijn.

Ook in de rest van Europa moesten de banken het ontgelden. Royal Bank of Scotland daalde in Londen met 3,2 procent. In Parijs verloor BNP Paribas 2,3 procent. Société Générale, dat eveneens op de Franse beurs een notering heeft, ging met 3,2 procent naar beneden.

Corporate Express

Corporate Express behoorde tot de grootste dalers in Amsterdam met een verlies van 3 procent. Volgens Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer blijven hedgefondsen het aandeel van de hand doen. Sommige hedgefondsen hebben volgens hem posities opgebouwd in het aandeel, vooruitlopend op een mogelijke overname. "In de huidige situatie is dat onwaarschijnlijker en stappen ze uit. Het fonds ging de afgelopen dagen al met 5 tot 10 procent omlaag."

Onder de stijgers was bierbrouwer Heineken, die 2,7 procent won. Een reden was niet direct te geven. Dat was wel het geval bij Unilever, dat 2 procent en zo meeliftte op de sterke halfjaarcijfers van zijn Zwitserse branchegenoot Nestlé, de grootste levensmiddelenproducent ter wereld. Zowel de nettowinst als de omzet overtrof de verwachtingen. Nestlé werd op de beurs in Zürich beloond met een koerswinst van liefst 9,5 procent.

KPN

Het telecomconcern KPN won 1,1 procent. Het aandeel profiteerde van enkele gunstige analistenrapporten. Het op de lokale markt genoteerde Spyker Cars was een opmerkelijke daler. Het aandeel van de sportwagenproducent kelderde 6,7 procent tot 5,27 euro. Dinsdag trad bestuursvoorzitter Michiel Mol af en maakte Spyker bekend dat het dit jaar verlies zal maken.

De euro noteerde woensdagmiddag 1,3480 dollar. De munteenheid was dinsdag bij het slot van de Europese beurzen 1,3580 waard.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie