Wall Street blijft in mineur

NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag verder in het rood gedoken. De handel werd net als de afgelopen dagen negatief beïnvloed door de problemen op de Amerikaanse kredietmarkt.

De toon werd echter vooral gezet door detailhandelsketen Wal-Mart, dat bij de presentatie van de kwartaalcijfers met sombere prognoses kwam.

Met nog een kleine twee uur te gaan noteerde de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen een verlies van 165 (1,3 procent) op 13.072 punten. Daarmee begint de grens van 13.000 punten in rap tempo dichterbij te komen.

Grens

Nog maar een maand geleden werd voor het eerst in de geschiedenis de grens van 14.000 punten bereikt.

Ook de andere belangrijke graadmeters zakten dinsdag verder weg. De breed samengestelde S&P 500 verloor 21 punten (1,4 procent) en kwam daarmee op 1433 punten.

Nasdaq

De door technologiefondsen gedomineerde schermenbeurs Nasdaq liet een verlies zien van 33 punten (1,3 procent) en kwam daarmee op 2509 punten.

De hardste klappen op de Amerikaanse beurs vielen in de hoek van de detailhandel. Wal-Mart drukte na de presentatie van zijn cijfers een zwaar stempel op de handel en verloor zelf 5,6 procent van zijn marktwaarde.

Winststijging

Het concern maakte melding van een winststijging die niet aan de verwachtingen voldeed. De vooruitzichten deden het aandeel dinsdag echter de das om.

Wal-Mart zegt dat de mindere vooruitzichten samenhangen met de afkoeling van de Amerikaanse economie. De brandstofprijzen zijn gestegen en ook de rente is omhoog gegaan.

Verlagen

De Amerikanen houden daardoor minder geld over voor alledaagse uitgaven. In een poging klanten vast te houden, heeft Wal-Mart besloten de prijzen van een aantal producten te verlagen.

Ook doe-het-zelfketen Home-Depot kwam bij de presentatie van zijn cijfers met een tegenvallend bericht. De winst is omlaag gegaan door de afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt.

Het ziet er volgens Home Depot naar uit dat huiseigenaren de komende tijd minder geld uitgeven aan groot onderhoud. Net als bij Wal-Mart ging Home Depot onderuit, en wel met 4,4 procent.

Hypotheek

De stemming op de beurzen is de afgelopen tijd al niet best door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Die hebben het vertrouwen in de kredietmarkt geen goed gedaan en daar hebben nu vooral de financiële waarden op de beurs last van.

Zakenbank Lehman Brothers behoorde dinsdag tot de dalende fondsen, net als Citigroup.

Mattel

Een opmerkelijke daler was speelgoedfabrikant Mattel. Het bedrijf kondigde voor de tweede keer aan een grote partij speelgoed uit de markt te halen.

Het gaat om speeltjes die in China zijn gemaakt en waarin magneten en loodhoudende verf zijn verwerkt. Het nieuws leidde tot een verkoop van het aandeel-Mattel, dat 2,3 procent verloor.

Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing daalde met 2,6 procent. Het concern staat volgens onbevestigde berichten op het punt een order uit Dubai in de wacht te slepen, maar weet dat vooralsnog op de beurs niet te verzilveren. Andere dalers waren Coca-Cola, Procter & Gamble en amusementsconcern Walt-Disney. Een van de weinige stijgers in de Dow-Jones was Honeywell International, dat 0,7 procent won.

De beleggers in New York moesten het verder doen met wisselende berichten over de Amerikaanse economie zelf. Ze lieten een bericht op zich inwerken over het Amerikaanse handelstekort, dat in juni kleiner bleek dan verwacht.

Analisten

Daar stond echter tegenover dat de producentenprijzen vorige maand meer omhoog zijn gegaan dan waar analisten op hadden gerekend.

Het bericht over het teruggelopen handelstekort leidde tot een stijging van de dollar, die aan het slot van de handel in New York 0,7385 euro noteerde. De Europese munt noteerde daarmee 1,3540 dollar. De slotstand in Amsterdam was 1,3580 dollar. Maandag noteerde de euro nog 1,3625.

Tip de redactie