AMSTERDAM - De beurshandel in Europa werd dinsdag gekenmerkt door opmerkelijke koersschommelingen. De toonaangevende beursgraadmeters gingen lager van start, lieten aan het begin van de middag een bescheiden herstel zien, maar doken aan het einde van de handel weer in het rood.

De stemming verslechterde nadat de graadmeters op Wall Street de weg omlaag kozen. Een flink deel van de winsten van maandag ging daardoor in rook op.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot 4,82 punt (0,9 procent) lager op 508,43 punten. De MidKap-index verloor 6,33 punten (eveneens 0,9 procent) op 710,48 punten. De beurs in Parijs zakte 1,6 procent, terwijl Frankfurt 0,7 procent verloor. De Londense beurs daalde met 1,2 procent.

Het telecomconcern KPN was een opvallende stijger bij de grote fondsen in Amsterdam met een koerswinst van 4,6 procent. Beleggers reageerden opgelucht dat KPN niet meebiedt op het Franse mobieletelefoniebedrijf Bouygues. "Sommige beleggers dachten dat KPN zich op een risicovol overnamepad zou begeven", aldus effectenhuis Rabo Securities.

Telecomsector

Overigens deed de gehele Europese telecomsector het goed dinsdag. Zo werd Vodafone in Londen 1,7 procent meer waard, terwijl France Telecom in Parijs 1,3 procent verbeterde. De laatste profiteerde van een gunstig analistenrapport van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

De bankensector stond onder druk, onder meer door tegenvallende vooruitzichten van de Zwitserse bank UBS. Het bankconcern waarschuwde dat de resultaten van het onderdeel zakenbankieren in de tweede helft van het jaar onder druk komen te staan door de crisis op de geldmarkten. UBS verloor op de beurs in Zürich 3,3 procent.

ING

Op het Damrak verloren ING en Fortis respectievelijk 2,5 en 2,1 procent. Aegon noteerde 1,8 procent lager. De verzekeraar neemt een deel van de verzekeringsactiviteiten van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch over voor een bedrag van 1,3 miljard euro.

ABN Amro ging het grootste deel van de dag tegen de trend in omhoog, maar verloor aan het einde van de handel 0,2 procent. Het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander, dat in de race is voor de overname van de bank, heeft de afgelopen handelsdagen een belang opgebouwd in ABN Amro van 3,25 procent. Rivaal Barclays kreeg maandag toestemming van minister Wouter Bos van Financiën voor de mogelijke overname van de grootste bank van Nederland. Financiën moet nog beslissen over een overname door het consortium. Barclays verloor op de Londense beurs 0,5 procent.

Univar

In de MidKap prijkte de chemische distributeur Univar, die wordt overgenomen door de durfkapitalist CVC, bovenaan met een plus van 0,4 procent. Het vastgoedfonds Wereldhave was de grootste daler met een min van 3,3 procent. Een duidelijke reden voor deze daling was niet voorhanden.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3580 dollar, tegen 1,3625 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.