TOKIO - De Nikkei-index van de effectenbeurs in Tokio is dinsdag hoger gesloten, onder aanvoering van handelshuizen en machinebouwers. Op de beurzen elders in het Verre Oosten werden overwegend verliezen geleden door nieuwe zorgen over de malaise op de kredietmarkt.

De Nikkei-graadmeter van 225 hoofdfondsen eindigde met een winst van 44,56 punten (0,3 procent) op 16.844,61 punten. De Kospi in Seoul sloot 1,7 procent lager en de All Ordinaries in Sydney ging met een verlies van 0,8 procent de handel uit. De Hang Seng in Hongkong eindigde 0,5 procent in de plus.

Komatsu, de op een na grootste machinebouwer ter wereld, steeg 2,9 procent. Handelshuis Mitsubishi ging 4,2 procent omhoog en branchegenoot Itochu won 6,9 procent. Kawasaki Heavy Industries, een bouwer van schepen, motorfietsen, treinen en andere machines, steeg 1,8 procent.

Geldmarkt

De centrale bank van Japan onttrok dinsdag omgerekend 10 miljard euro uit de geldmarkt. Daarmee heeft de Bank of Japan zijn geldinjecties van de afgelopen dagen feitelijk geheel teruggedraaid. Volgens de centrale bank is er weer voldoende liquiditeit op de Japanse kredietmarkt.

De bankfondsen hadden het wederom zwaar in Tokio door aanhoudende zorgen dat zij zijn blootgesteld aan de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste bank van Japan, verloor 1,7 procent en Mizuho Financial Group, de op een na grootste bank, daalde 0,4 procent. Sumitomo Mitsui, de derde bank van Japan, verloor 1 procent.

De scheepvaartsector zat opnieuw in de lift door een positief analistenrapport over de branche van zakenbank UBS. Mitsui O.S.K. Lines, de op een na grootste containervervoerder van Japan, steeg 4,6 procent. Marktleider Nippon Yusen ging 3,4 procent vooruit en branchegenoot Kawasaki Kisen Kaisha steeg 4,3 procent.