ZURICH - De Zwitserse bank UBS, 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan verwacht.

De nettowinst kwam uit op 5,6 miljard frank (3,4 miljard euro) tegen 3,1 miljard frank vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.

Verkoop

Analisten rekenden in doorsnee op een nettowinst van 4,7 miljard frank. De grootste bank van Zwitserland realiseerde in het afgelopen kwartaal een boekwinst van 1,9 miljard frank op de verkoop van zijn belang van 20,7 procent in de Zwitserse bank Julius Baer in juni.

Aan de andere kant moest UBS een voorziening van 384 miljoen frank treffen wegens het faillissement van zijn hedgefonds Dillon Read Capital in mei. Ook betaalde UBS 1,5 miljard frank terug aan investeerders in dat fonds.

Rijke particulieren

UBS profiteerde wel van goede resultaten bij het vermogensbeheer voor rijke particulieren. De bank ontving een recordbedrag van meer dan 8 miljard frank aan commissie-inkomsten. Dat is 26 procent meer dan een jaar eerder. Het totale beheerde vermogen steeg in de afgelopen drie maanden met ruim 35 miljard frank, meer dan verwacht.

De ondergang van Dillon Read had te maken met verliezen die zijn gerelateerd aan de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De zaak leidde in juli tot het plotselinge ontslag van UBS-bestuursvoorzitter Peter Wuffli. Hij is opgevolgd door Marcel Rohner die daarvoor leiding gaf aan de vermogensbeheeractiviteiten van UBS.