AMSTERDAM - In New York zijn de belangrijkste indices maandag nagenoeg ongewijzigd gesloten nadat eerder op de dag nog duidelijke winsten werden geschreven. Een extra geldinjectie door de Federal Reserve wist de gemoederen te bedaren. Omzetten waren laag, evenals de volatiliteit.

Verder kwam er geruststellend nieuws van Goldman Sachs naar buiten. De zakenbank zegt dat een door de hypotheekcrisis in de problemen geraakt hedgefonds financieel wordt ondersteund door investeerders.

Ook op het macro-economisch vlak bleef het rustig. In de Verenigde Staten zijn de detailhandelsverkopen in juli van dit jaar namelijk licht gestegen. De verkopen namen toe met 0,3 procent, terwijl economen rekening hielden met een stijging van 0,2 procent. Een maand eerder was nog sprake van een daling. Exclusief autoverkopen stegen de detailhandelsverkopen afgelopen maand met 0,4 procent, conform de verwachting van economen.

De bedrijfsvoorraden over juni stegen op maandbasis met 0,4 procent, gelijk aan de verwachting van economen. In de voorgaande maand, mei, stegen de voorraden nog met 0,5 procent.

Dow Jones-index

De Dow Jones-index sloot nagenoeg onveranderd op 13.236,53 punten. De brede S&P 500 daalde 0,05 procent tot 1.452,92 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent tot 2.542,24 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 8/32 hoger op 95-31/32, bij een rendement van 4,75 procent. De euro staat 0,5 procent lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3607. De olieprijs stijgt in New York met 0,2 procent tot USD 71,62.

Slotbel

De Dow telde bij de slotbel zeventien stijgers en dertien dalers. Hewlett-Packard was de grootste winnaar met een winst van 2,6 procent terwijl Alcoa 2,45 procent aandikte. General Motors besteeg de derde plaats met een winst van 1,8 procent. Onderaan stond American Express dat 2,2 procent liet liggen.

De problemen van vorige week over de ontwikkelingen op de Amerikaanse subprime hypothekenmarkt bleven de gemoederen bezighouden maar zwakten iets af. Zo kondigde zakenbank Goldman Sachs (-1,7 procent) aan dat de prestaties van zijn Global Equity Opportunities Fund (GEO) flink te lijden heeft gehad onder de huidige marktcondities.

Goldman Sachs

Goldman Sachs maakte daarnaast wel bekend samen met investeerders C.V. Starr & Co., Inc., Perry Capital en Eli Broad USD 3 miljard te investeren in het fonds. Het GEO-fonds had een oorspronkelijke waarde van USD 3,6 miljard.

De marktverschuiving heeft volgens Goldman Sachs ook nadelige gevolgen gehad voor het North American Equity Opportunities Fund (NAEO) en is de belangrijkste factor geweest voor de tegenvallende prestatie van het bekende hedgefonds Global Alpha Fund. Goldman Sachs stelt als gevolg daarvan het risico en de schuldfinanciering in deze fondsen ook te hebben verlaagd. De twee fondsen hebben volgens Goldman Sachs echter nog genoeg kapitaal om actief de marktmogelijkheden te benutten.

Citigroup

The Financial Times meldde vandaag dat Citigroup meer dan USD 700 miljoen heeft verloren op de kredietenmarkt in de afgelopen weken. Het aandeel sloot 1 procent lager.

Accredited Home Lenders Holdings (-34,6 procent) heeft een rechtszaak aangespannen tegen een fonds van private equity-groep Lone Star. De rechtszaak moet zekerheid geven dat het overnamebod op Accredited wel doorgaat. Volgens Lone Star zou Accredited niet voldoen aan een aantal voorwaarden om de deal te kunnen sluiten.

Blackstone Group

Blackstone Group (+1,7 procent), eigenaar van het grootste private equity-fonds ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst behaald van USD 774,4 miljoen. Dat is een ruime verdrievoudiging ten opzichte van de USD 224,1 miljoen winst die de Amerikaanse durfkapitalist in dezelfde periode vorig jaar behaalde.

De omzet steeg van USD 324,6 miljoen naar USD 975,3 miljoen. De omzet- en winstgroei is te danken aan een sterke groei van allevier de bedrijfsonderdelen.

Blackstone ging afgelopen juni naar de beurs. Bestuursvoorzitter Stephen Schwarzman blijft, ook in het licht van de 'huidige volatiliteit en uitdagingen in de markt', vol vertrouwen dat investeerders in Blackstone's fondsen op superieure langetermijnopbrengsten kunnen rekenen.