AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben maandag een herstel laten zien, na drie dagen van verliezen.

Beleggers trokken zich op aan een nieuwe reeks kapitaalinjecties waarmee centrale banken de onrust op de financiële markten willen bezweren. De opleving op de beurzen had tevens te maken met enkele positieve Amerikaanse macrocijfers en de koerswinsten op Wall Street.

Duikelingen

Eind vorige week maakten de beurzen forse koersduikelingen door de crisis op de Amerikaanse kredietmarkt, die ook Europese financiële instellingen raakt. De Europese Centrale Bank kwam maandag voor de derde keer met een kapitaalinjectie om zo een dreigende liquiditeitscrisis tegen te gaan. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken en de centrale bank van Japan deden hetzelfde.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot de dag af met een winst van 2,2 procent. De index eindigde op 513,25 punten, 11,21 punten boven de slotstand van vrijdag. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging naar 716,81 punten. Dat komt neer op een plus van 16,26 punten (2,2 procent). De effectenmarkten in Frankfurt won 1,8 procent, Parijs pakte 2,2 procent en Londen 3,0 procent.