ARNHEM - Het verf- en chemieconcern Akzo Nobel heeft een formeel bod uitgebracht op de Britse branchegenoot Imperial Chemical Industries (ICI). De Nederlandse onderneming biedt 670 pence per aandeel in contanten, ofwel circa 8 miljard pond sterling (11,8 miljard euro).

Het bestuur van ICI stemt in met het bod. Dat hebben Akzo Nobel en ICI maandag bekendgemaakt. De overname is een van de grootste ooit door een Nederlands bedrijf.

Twee eerdere biedingen, van 600 pence en 650 pence per aandeel, werden door ICI afgewezen. Met het definitieve bod van 670 pence per aandeel krijgen aandeelhouders van ICI een premie op hun stukken van 35 procent op basis van de gemiddelde koers van het aandeel in de zes maanden voorafgaande aan 15 juni. Toen bracht Akzo Nobel een voorlopig bod uit op ICI.

Henkel

Akzo Nobel werkt bij het bod samen met het Duitse chemiebedrijf Henkel, waaraan het twee bedrijfonderdelen van ICI wil doorverkopen. Henkel en Akzo zijn een bedrag van 2,7 miljard pond sterling (4 miljard euro) overeengekomen voor deze divisies die kleefstoffen (Alabastine) en materialen voor de elektronica-industrie maken.

Akzo Nobel financiert de overname met de opbrengst uit de verkoop van Organon BioSciences. De farmaceutische tak van Akzo Nobel werd eerder dit jaar voor 11 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse Schering-Plough.

Verfmarkt

Het concern uit Arnhem wil met de verfdivisie Dulux van ICI zijn marktleiderspositie op de wereldwijde verfmarkt verstevigen. Dulux staat bekend als een van de meest winstgevende verfmerken ter wereld met sterke marktposities in Groot-Brittannië, Oost-Europa en Azië. Akzo Nobel verwacht dat de samenvoeging van Dulux met de eigen verfactiviteiten jaarlijks 280 miljoen euro aan kostenbeparingen kan opleveren.

Akzo Nobel maakte tevens bekend vanaf volgend jaar 3 miljard euro terug te willen sluizen naar de aandeelhouders. Dit komt bovenop het lopende aandeleninkoopprogramma van 1,6 miljard euro.