TOKIO - De effectenbeurzen in Azië lieten maandag aan het einde van de handelsdag een positief beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei-index van 225 hoofdfondsen met een winst van 35,96 punten (0,2 procent) op 16.800,05 punten.

De Kospi in Seoul sloot 1,1 procent in de plus en de All Ordinaries in Sydney eindigde 1 procent hoger. De Hang Seng in Hongkong noteerde aan het einde van de handel een winst van 0,5 procent.

Vorige week leden de aandelenmarkten in het Verre Oosten zware verliezen door zorgen over de gevolgen van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de kredietmarkt. Om de banken te hulp te schieten hebben centrale banken wereldwijd miljarden dollars aan extra liquiditeit in de geldmarkt gepompt.

Injectie

Maandag injecteerde de Japanse centrale bank nog eens 600 miljard yen (3,7 miljard euro) in de geldmarkt in een poging de beurzen gerust te stellen. Vrijdag pompte de Bank of Japan al omgerekend 6,2 miljard euro in het geldwezen. Ook de centrale banken in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië namen dergelijke stappen.

De Japanse overheid maakte maandag bekend dat de economie in het tweede kwartaal met 0,5 procent is gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Analisten gingen hier in doorsnee uit van een groei met 0,9 procent. Japan heeft de op een na grootste economie ter wereld.

Koopjesjagers

In Tokio zagen koopjesjagers hun kansen schoon. Elektronicaconcern Kyocera steeg 2,9 procent na in de laatste twee sessies 7,6 procent in waarde te zijn gedaald. Chemiebedrijf Shin-Etsu Chemical ging 2,9 procent omhoog, na vier handelsdagen met verlies.

Scheepvaartconcern Mitsui O.S.K., de op een na grootste ter wereld, steeg 1,5 procent en branchegenoot Kawasaki Kisen Kaisha ging 3,9 procent vooruit.