AMSTERDAM - De beleggers op de Europese beurzen kunnen zich opmaken voor een nieuwe onrustige handelsweek, gedomineerd door de aanhoudende problemen op de Amerikaanse kredietmarkt.

Nieuwe signalen die wijzen op een opdrogende kredietmarkt zullen de toonaangevende beursgraadmeters verder omlaag duwen, verwachten handelaren.

Vorige week waren de Europese aandelenmarkten in rep en roer. De Franse bank BNP Paribas kon de waarde van drie van zijn beleggingsfondsen niet bepalen door de kredietcrisis in de Verenigde Staten.

De drie fondsen hebben belangen in de zogenoemde 'subprime-market', de Amerikaanse hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid.

Angst

De problemen bij de Franse bank bevestigden de angst bij beleggers dat de malaise vanuit de Verenigde Staten is overgeslagen naar de Europese financiële instellingen.

Ook de Nederlandse zakenbank NIBC liet weten dat te lijden onder de problemen in de VS. Eerder sloeg de Duitse IKB bank om dezelfde redenen alarm.

Probleem

Zondag berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel dat de problemen bij IKB veel groter zijn dan eerder werd aangenomen.

De bank zou voor 7,8 miljard euro uit hebben staan op de Amerikaanse huizenmarkt, meer dan twee keer zoveel als analisten voor mogelijk hielden.

Jaarwinst

De AEX-index in Amsterdam raakte door de malaise vrijwel zijn gehele jaarwinst kwijt. Vrijdag kreeg de graadmeter van meest verhandelde fondsen een stevige zet omlaag van 3 procent tot een stand van 502,04 punten.

Daarmee is de AEX slechts een kleine 7 punten verwijderd van de slotstand van eind 2006 (495,34 punten). De AEX is in een maand tijd 11 procent van zijn waarde kwijtgeraakt.

Subprime

Veel marktvorsers denken dat het hier niet bij blijft. "Wat zal de markten volgende week bezighouden? Eén woord: 'subprime'. We zitten er middenin", zei een Amerikaanse handelaar.

Beleggers vrezen dat de problemen in de financiële sector tot minder fusie- en overnamenieuws zullen leiden. Ook vrezen zij voor een afname van de economische groei wereldwijd.

Gerustgesteld

Een lichtpuntje voor de Europese beurzen voor maandag is het uitblijven van een massale uitverkoop op Wall Street vrijdagavond. Beleggers werden enigszins gerustgesteld door een nieuwe kapitaalinjectie van 38 miljard dollar in de geplaagde kredietmarkt van de Federal Reserve.

De beurshandel wordt later op de dag mogelijk beïnvloed door een reeks Amerikaanse macrocijfers, waaronder de detailhandelsverkopen en bedrijfsvoorraden. Vanuit Nederland is er maandag weinig nieuws te verwachten; de bedrijfsagenda is vrijwel leeg.