AMSTERDAM - De daling van de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam vrijdag was de sterkste sinds de aanslagen in Londen twee jaar geleden. De index van Amsterdamse hoofdfondsen daalde aan het begin van de middag kort tot 497,79 punten, een min van 3,9 procent.

Daarmee bleef de index nipt boven de slotstand van 2006. Na de terreuraanslagen in onder meer de Londense metro op 7 juli 2005 daalde de koers van de belangrijkste graadmeter in Amsterdam iets sterker, van 390,33 naar 375,16 punten. Kort na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten kelderde het Damrak met 7,2 procent.

De scherpe koersdalingen op de Europese beurzen volgden op de mededeling donderdag van de Franse bank BNP Paribas dat het de waarde van drie van zijn beleggingsfondsen niet kan vaststellen vanwege de problematiek op de kredietmarkt. Vrijdag werkte het effect hiervan door.

Tegelijkertijd deed het gerucht de ronde dat Fortis moeite heeft de financiering van het overnamebod op ABN Amro rond te krijgen. Hierop daalde de koers van de grootste Nederlandse bank, een zwaargewicht in de index, even met meer dan 10 procent. Fortis sprak het gerucht tegen.