TOKIO - De zorgen over de problemen op de Amerikaanse kredietmarkt hebben vrijdag voor flinke verliezen gezorgd op de Aziatische beurzen.

Een drukke handelsdag in Tokio werd afgesloten met een verlies van 2,4 procent van de Nikkei-index. Ook in Seoul en Sydney gingen de graadmeters onderuit.

Voorgaande handelsdagen waren de beleggers op de Aziatische beurzen nog redelijk optimistisch. Maar vrijdag raakten de beleggers net die op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten van streek door de moeilijkheden op de kredietmarkt in de Verenigde Staten.

In Tokio leden vooral banken en rederijen onder de slechte stemming op de beurs. De Shinsei Bank verloor maar liefst 9,9 procent. Aozora Bank wist de verliezen te beperken tot 3,2 procent. Rederij Mutsui O.S.K. Lines verloor 6,4 procent en concurrent Kawasaki Kisen Kaisha leverde 5,5 procent in.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot vrijdag op 16.764 punten, een verlies van 406,5 punten (2,4 procent). In Seoul verloor de Kospi 4,2 procent en de Australische beurs in Sydney leverde 3,6 procent in. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op 2,9 procent verlies.

Kredietverlening

In navolging van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag, brachten ook de Japanse Centrale Bank en de centrale bank van Australië grote sommen geld op de financiële markten. Japan pompte omgerekend ruim 6,2 miljard euro in de markt.

De maatregel is bedoeld om de banken te helpen met de kredietverlening.