NEW YORK - De bezorgdheid over problemen op de kredietmarkt kreeg donderdag op Wall Street weer vat op beleggers.

De forse plussen van de afgelopen drie handelssessies verdwenen als sneeuw voor de zon. De aanleiding hiervoor waren de verliezen van grote financiële instellingen op de markt voor risicovolle hypotheken, de zogenoemde subprime-markt.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 387,18 punten (2,8 procent) lager op 13.270,68 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 56,49 punten (2,2 procent) en kwam uit op 2556,49 punten. De breed samengestelde S&P 500-index daalde met 44,40 punten (3 procent) tot 1453,09 punten.

Slecht nieuws

De afgelopen dagen kregen beleggers in New York nog steun van geruststellende woorden van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, inzake de problemen op de kredietmarkt. Slecht nieuws donderdag van de Franse bank BNP Paribas deed de stemming echter drastisch omslaan. De kredietperikelen waren voor de Europese Centrale Bank reden om donderdag de geldmarkt een flinke geldinjectie te geven.

BNP Paribas heeft enkele beleggingsfondsen bevroren omdat de waarde niet kan worden berekend door de lastige marktomstandigheden in de Verenigde Staten. Dat vergrootte de angst dat de Amerikaanse problemen op de zogeheten subprime-markt, de markt voor klanten met een lage kredietwaardigheid, overwaaien naar Europa. De hernieuwde aandacht hiervoor zorgde op zijn beurt voor een domino-effect richting de Amerikaanse effectenmarkten. Paniek maakte zich volgens analisten weer meester van beleggers.

Macro

Beleggers kregen verder weinig steun van macronieuws dat richting kon geven aan de aandelenhandel. Het aantal uitkeringsaanvragen van vorige week viel iets hoger uit dan verwacht. Het aantal aanvragen groeide met 7000 naar 316.000. Economen hadden gerekend op een stijging tot 310.000.

Na het bericht van BNP Paribas deed American International Group (AIG) er nog een schepje bovenop. 's Werelds grootste verzekeraar meldde weliswaar woensdag dat de nettowinst in het tweede kwartaal met 34 procent steeg in vergelijking met een jaar eerder, maar schetste tegelijk een negatief toekomstscenario voor wat betreft de Amerikaanse hypotheekmarkt. Hoewel AIG last had van de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt bleef de schade relatief beperkt. Het fonds zakte met 3,3 procent.

Citigroup

Ook andere financiële waarden, vooral zakenbanken, kregen het zwaar te verduren door de oplaaiende zorgen over de kredietmarkt. Citigroup en JP Morgan Chase leverden respectievelijk 5,2 en 5 procent in. Goldman Sachs tuimelde met 5,7 procent naar beneden na een bericht in de zakenkrant The Wall Street Journal dat de waarde van zijn hedgefonds Global Alpha ongeveer 16 procent in waarde is gedaald. Bear Stearns, de grootste financier van hypotheken in de VS, verging het met een min van 5,8 procent nog een tikkeltje slechter.

Home Depot was met een verlies van 5,3 procent de sterkste daler in de Dow-Jonesindex. De doe-het-zelfzaak zei donderdag dat het met durfkapitalisten, die het geld niet bijeen lijken te krijgen, opnieuw onderhandelt over de verkoopprijs van zijn groothandelsdivisie. Home Depot staat onder druk om de verkoopsom te verlagen.

Uiteindelijk zette bij de hoofdfondsen alleen autofabrikant General Motors een winst op de borden (plus 1 procent).

Op de valutamarkt was de euro donderdagavond 1,3670 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen moest er voor de Europese munt 1,3695 dollar worden betaald.