AMSTERDAM - Zorgen over de situatie op de kredietmarkt in de Verenigde Staten leidden donderdag tot een slagveld op de Europese beurzen.

De vlam sloeg in de pan toen de Franse bank BNP Paribas bekendmaakte de waarde van drie van zijn beleggingsfondsen niet te kunnen berekenen door de situatie op de Amerikaanse markt.

De AEX-index sloot op 517,85 punten. Dat is een verlies van 13,1 punten ofwel 2,5 procent. De MidKap-index daalde 2,1 procent tot 710,31 punten. Ook in Frankfurt, Londen en Parijs was de stemming slecht met verliezen tussen 1,9 en 2,1 procent.

De kredietperikelen waren voor de Europese Centrale Bank (ECB) aanleiding om donderdag 94,8 miljard euro in de geldmarkt te pompen. De ECB wil met de maatregel banken helpen met kredietverlening nu zij wat terughoudender werden door de crisis in de VS.

Verlies

De mededeling van BNP Paribas zorgde vrijwel in alle sectoren voor verlies. De bank werd in Parijs zelf 3,4 procent minder waard. In Amsterdam leverden de branchegenoten ABN Amro, Aegon, ING en Fortis tussen 1 en 2,6 procent in.

Verzekeraar Aegon en bankverzekeraar Fortis kwamen donderdag met cijfers over het tweede kwartaal. De cijfers van Fortis waren veel beter dan verwacht, terwijl Aegon een stevige winstdaling rapporteerde door aanpassingen van de boekhoudregels. Beide concerns lieten weten geen problemen te ondervinden van de crisis in de VS.

Shell

Zwaargewicht Shell leverde 2 procent in door de onzekerheid over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De VS zijn de grootste olieverbruikers ter wereld. De olieprijs daalde in New York met 0,5 procent tot 71,80 dollar per vat (van 159 liter), terwijl Brent-olie in Londen ook 0,5 procent goedkoper werd op 70,50 dollar per vat. De koersen van Shells branchegenoten BP en Total daalden respectievelijk 2,2 en 2,1 procent.

Arcelor Mittal, ook een van de zwaardere fondsen in de AEX-index, werd 3,5 procent minder waard. Ook aandelen TomTom waren niet gevraagd. Het fonds werd 3,7 procent goedkoper.

Vedior

Ook de uitzendsector incasseerde zware klappen. Vooral Vedior (min 7,3 procent) en USG (min 4,5 procent) moesten het ontgelden. Handelaren konden echter geen directe reden aanwijzen voor de koersdalingen. Vedior is sinds vorige maand ruim een vijfde van zijn beurswaarde verloren.

Op de lokale markt in Amsterdam viel Air France-KLM op met een verlies van 6,3 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte donderdagochtend tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Maritiem dienstverlener Smit Internationale en kabelproducent Draka bungelden met verliezen van respectievelijk 10 en 9 procent onderaan.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3695 dollar, tegen 1,3810 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.