DEN HAAG - De verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal een winst behaald van 655 miljoen euro, 24 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat liet de onderneming donderdag weten. Aegon kondigde aan eigen aandelen te gaan inkopen ter waarde van 1 miljard euro.

Aegon wil de aandelen hebben ingekocht voor het einde van het jaar. Zo'n inkoopprogramma is goed voor beleggers, omdat de waarde van hun aandelen daardoor stijgt. De verzekeraar verhoogt tevens het tussentijdse dividend, met 25 procent tot 30 cent per aandeel.

Boekhouden

Dat de winst zoveel lager is uitgevallen, komt voornamelijk door een nieuwe manier van boekhouden bij Aegon die vorige maand werd ingevoerd. Verzekeringsproducten in Nederland worden tegenwoordig tegen marktwaarde in de boeken gezet. Dat stuwt het winstcijfer van vorig jaar, terwijl het vergelijkende resultaat dit jaar juist lager uitvalt.

Als de boekhoudkundige veranderingen niet worden meeteld, steeg de winst met 9 procent tot 532 miljoen euro. Volgens Aegon gaat de verkoop van producten zoals levensverzekeringen en pensioenen goed in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen en de Verenigde Staten.

Regio's

"De stijging van het resultaat die zich in het kwartaal voordeed, weerspiegelt een groei in al onze regio's en voor de meeste activiteiten", zei de bestuursvoorzitter Don Shepard van Aegon. Wel zei hij dat het resultaat nog gedeeltelijk tenietgedaan werd door de zwakke dollar.

De onrust over de Amerikaanse hypotheekmarkt raakt Aegon niet, zo liet de verzekeraar weten. "Onze portefeuille is zo samengesteld, dat deze bestand is tegen zwaar weer op de kredietmarkten", aldus Shepard.