AMSTERDAM - De stemming op het Damrak was woensdag opperbest na de koerswinsten op Wall Street. Beleggers reageerden opgelucht nadat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dinsdagavond had gezegd dat de problemen op de kredietmarkt geen effect zullen hebben op de Amerikaanse economie.

De graadmeter van grote fondsen op het Damrak, de AEX-index, sloot 9,55 punten (1,8 procent) hoger op 530,98 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, steeg met 0,8 procent tot 725,54 punten. De DAX in Frankfurt, de Londense FTSE-100 en de CAC-40 in Parijs eindigden 1,2 tot 2,3 procent hoger.

De bankverzekeraar ING boekte over het tweede kwartaal een nettowinst van 2,56 miljard euro, ruim 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. "De cijfers zijn veel beter dan verwacht en ze zeggen geen last te hebben van de problemen op de Amerikaanse kredietmarkt", zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers. Beleggers beloonden ING met een koerswinst van 4 procent.

Crucell

Het biotechnologiebedrijf Crucell stak met kop en schouders boven de rest uit op de lijst van middelgrote fondsen met een koerswinst van 6,7 procent. De verklaringen hiervoor liepen uiteen. Zwaneveld van AFS Brokers wees op berichten over plannen voor grootschalige inenting tegen mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië. De Britse regering zou voor honderdduizenden dieren vaccins willen bestellen bij het bedrijf Merial, waarmee Crucell een licentie-overeenkomst heeft.

De bank Binck was ook een opvallende klimmer in de MidKap. Het fonds, dat het de laatste weken flink moest ontgelden, verbeterde 6,2 procent. Océ was een opmerkelijke daler met een verlies van 5,4 procent op 16,20 euro. Een analist van Theodoor Gilissen denkt dat een grote partij het aandeel heeft verkocht nu het fonds door de zogenoemde technische weerstand van 17 euro is gezakt.

Randstad

Het uitzendconcern Randstad deed het in de AEX-index zelfs nog iets beter dan ING. Het aandeel herstelde van de zware koersverliezen van de afgelopen tijd en won 5,3 procent. Ook verzekeraar Aegon, dat donderdag zijn tweedekwartaalcijfers bekendmaakt, deed het opvallend goed met een winst van 3,7 procent.

TomTom, de producent van navigatieapparatuur, was de sterkste daler in de AEX. Het aandeel verloor 1,5 procent, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

In de Europese valutahandel werd voor een euro 1,3810 dollar neergeteld, ten opzichte van 1,3745 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.