NEW YORK - Aanhoudende zorgen over de problemen in de Amerikaanse hypotheeksector drukten de effectenbeurzen in New York vrijdag opnieuw in de min.

Vorige week leidde de malaise al tot het grootste koersverlies in een week tijd sinds 2002. Ook een reeks tegenvallende macro-economische cijfers verpestte de sfeer op Wall Street.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond drie kwartier voor het slot op 13.330.02 punten, een verlies van 133,31 punten (1 procent) ten opzichte van donderdag.

De S&P 500-index noteerde 22,48 punten (1,5 procent) lager op 1449,72 punten. De index van de technologiebeurs Nasdaq leverde 38,55 punten (1,5 procent) in op 2537,43 punten.

Negatief

Standard & Poor's verlaagde vrijdag de verwachting voor de kredietwaardigheid van Bear Stearns, de grootste financier van hypotheken in de Verenigde Staten.

De kredietbeoordelaar denkt dat de zwakte op de huizenmarkt de resultaten van Bear Stearns gedurende een lange periode negatief zullen beïnvloeden.

Schrik

Een dag eerder joeg de hypotheekbank Accredited Home Lenders beleggers al schrik aan met de mededeling dat het bedrijf in moeilijkheden verkeert.

Een faillissement dreigt als de geplande overname door een durfkapitalist mislukt. Branchegenoot American Home Mortgage Investment zei donderdagavond dat het vrijwel al zijn activiteiten staakt en 7000 mensen ontslaat.

Klappen

Vooral financiële instellingen kregen vrijdag klappen. Bear Stearns verloor 4,5 procent terwijl branchegenoot Lehman Brothers 6,9 procent van zijn beurswaarde kwijtraakte.

De hypotheekverstrekker Countrywide Financial werd 6,7 procent minder waard. De banken Citigroup en JPMorgan Chase gingen allebei 2 procent onderuit.

Werkgelegenheid

Tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid en de groei in de Amerikaanse dienstensector, die 80 procent uitmaakt van alle economische activiteit in de VS, versterkten het negatieve sentiment.

In juli kwamen er in de VS 92.000 nieuwe banen bij. Dat is fors minder dan verwacht. De index die de groei van de dienstensector aangeeft, daalde bovendien onverwacht scherp.

Omlaag

Energiebedrijven gingen stevig omlaag als gevolg van de gedaalde olieprijs. Ruwe olie werd in New York 1,9 procent goedkoper en in Londen 1,4 procent.

De oliemaatschappij Exxon Mobil kreeg daardoor een koersverlies van 2 procent voor de kiezen, terwijl Chevron 2,7 procent verloor en ConocoPhillips 2,5 procent.

Stijgers

Slechts een klein aantal bedrijven in de Dow wist het hoofd boven water te houden. Frisdrankfabrikant Coca Cola was de grootste stijger met een plus van 0,9 procent, samen met het telecombedrijf Verizon.

In de Nasdaq behoorde Garmin, de Amerikaanse concurrent van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom tot de winnaars met een plus van 1,7 procent.

Het bedrijf meldde de overname van een distributeur in Italië.

Omzetwaarschuwing

De producent van netwerkapparatuur Network Appliance duikelde vrijdag ruim 20 procent.

Het bedrijf kwam donderdag nabeurs voor de tweede keer in korte tijd met een omzetwaarschuwing voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2006/2007.

Valutamarkt

Op de valutamarkt noteerde de euro tegen het slot van de handel een koers van 1,3805 dollar, tegen 1,3780 dollar bij het scheiden van de markt in Europa.

Daarmee is de Europese eenheidsmunt vrijdag flink gestegen ten opzichte van de Amerikaanse. Een dag eerder stond de euro nog op 1,3700 dollar.