AMSTERDAM - De Europese beurzen verloren vrijdag opnieuw terrein. Het sentiment op de beursvloer verslechterde in de middag na de publicatie van enkele economische cijfers in de Verenigde Staten. Zwaargewicht Shell had last van de dalende olieprijs.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, verloor 6,24 punten ofwel 1,2 procent tot 521,52 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen stond 0,8 procent lager op 720,23 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 1,2 tot 1,5 procent.

De duikeling van de Europese beurzen in de middag volgde op enkele tegenvallende macrocijfers in de Verenigde Staten. Zo werd bekend werd dat de arbeidsmarkt zich in de afgelopen maand tegenvallend heeft ontwikkeld. Later kreeg de markt nog eens een negatief rapport over de dienstenmarkt te verwerken.

AEX

De AEX bereikte hierop een dieptepunt van iets meer dan 520 punten. Helemaal aan het slot van de handelsdag echter was er weer sprake van licht herstel. De afgelopen twee weken is het kommer en kwel op de beurs. In de afgelopen tien handelsdagen verloor de AEX 34 punten, ofwel 6 procent.

Cornelis Vlooswijk, analist bij onderzoeksbureau Iris, ziet in de tegenvallende banengroei in de VS een verzwakking van de economie. "Dat baart beleggers zorgen. Aan de andere kant kan de hogere werkloosheid de loonontwikkeling en daarmee de inflatie binnen de perken houden. Dat maakt de kans op een renteverlaging groter."

Verliezen

Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers, was niet erg onder de indruk van de verliezen. "Na alle hectiek van de afgelopen tijd zijn de Europese beurzen rijp voor wat zijwaartse bewegingen, met wat uitschieters naar boven en beneden." Handelaren typeerden de vrijdag als een rustige handelsdag, met lage omzetten.

Op de Amsterdamse beurs was de oliemaatschappij Shell (min 1,8 procent) een flinke daler. Ook branchegenoten zoals BP (min 1,5 procent) en Total (min 2,4 procent) hadden te lijden onder gedaalde olieprijs. Noordzee-olie werd in Londen 1 procent goedkoper terwijl de prijs van ruwe olie in New York 1,5 procent daalde.

Ahold

Ahold daalde 1,1 procent. Het supermarktbedrijf rapporteerde een hogere omzet over het tweede kwartaal, die vrijwel in lijn was met de verwachting van analisten. Voedingsmiddelenbedrijf Numico bleef onveranderd, na een beter dan verwachte operationele winst van 142 miljoen euro en een recordomzet van 730 miljoen euro.

De uitzendsector kreeg zware klappen op het Damrak. USG People daalde in de MidKap met 6,3 procent. Vedior (min 3,3 procent) was de sterkste daler binnen de AEX. Randstad zakte 1,4 procent.

Octoplus

Het lokale fonds Octoplus ging met 8,4 procent onderuit. Beleggers straften het biotechnologiebedrijf af voor de forse toename van het verlies in het tweede kwartaal.

De euro noteerde vrijdag op 1,3780 dollar. Bij het slot vande Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,3700 dollar.