NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen wisten donderdag winsten vast te houden, ondanks aanhoudende zorgen over de Amerikaanse hypotheekmarkt en daarmee samenhangende problemen. Verbeterde bedrijfsresultaten van een aantal concerns van naam waren de belangrijkste impuls voor de voorzichtig positieve stemming.

"De markt krijgt weer vaste grond onder de voeten na de grote verliezen van de afgelopen weken", zei een Amerikaanse handelaar.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 101 punten (0,8 procent) in de plus op 13.463,33 punten. De breder samengestelde S&P 500 sloot op een winst van 6 punten (0,4 procent) op 1472,20 punten. De index van schermenbeurs Nasdaq won 23 punten (0,9 procent) en kwam uit op 2575,98 punten.

Scherp

Hypotheekverstrekker Accredited Home Lenders Holding (AHLH) zette beleggers op scherp door te melden dat het in problemen verkeert, het zoveelste slechte bericht uit de sector. Het aandeel daalde ruim 35 procent in waarde.

De Amerikaanse hypotheekmarkt kampt met huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen aflossen en de kredietmarkt is hierdoor besmet. Sommige banken en verzekeraars zijn al minder scheutig met het uitlenen van geld aan bedrijven voor investeringen zoals overnames.

Onzekerheid

De onzekerheid over de financiële sector was duidelijk te lezen uit de dalende fondsen van financiële bedrijven, zoals Bear Stearns (min 2,2 procent), Goldman Sachs (min 0,9 procent) en Morgan Stanley (min 0,8 procent).

Toch lieten beleggers de stemming niet volledig verpesten door het nieuws van AHLH en richtten ze zich meer dan de afgelopen tijd ook op het positieve bedrijfsnieuws. Dat nieuws kwam onder meer van mediaconcern Viacom, eigenaar van MTV Networks.

Deze verblijde beleggers met beter dan verwachte kwartaalcijfers, onder meer dankzij goede verkoopcijfers van de populaire tekenfilm Shrek The Third. Het aandeel won 1,7 procent.

Disney

Amusementsconcern Walt Disney en farmacieketen CVS Caremark Corp. meldden ook hogere kwartaalresultaten en stegen met respectievelijk 1,6 en 3,5 procent in koers.

Ook Koffieketen Starbucks maakte het afgelopen kwartaal meer winst dan een jaar eerder, zo maakte het woensdag nabeurs bekend. Nadat het aanvankelijk hoger opende, zakte het aandeel later echter terug met 1 procent.

Stijgers

Technologiebedrijven bevonden zich onder de sterkste stijgers in alle drie de indices. Er was goed nieuws van het Finse Nokia, dat ook een notering heeft in New York. Het aandeel won ruim 8 procent.

Het computerbedrijf Hewlett-Packard was met 3,2 procent een van de sterkste stijgers van de S&P 500-index dankzij een verhoging van het koersdoel door zakenbank UBS.

Apple

Microsoft liet weten een nieuwe overeenkomst met Apple te hebben gesloten, die gebruikers van Apple toegang biedt tot belangrijke lettertypes in het Microsoft-besturingsprogramma Windows. Beide bedrijven stonden in de plus: Microsoft met 0,8 procent en Apple met 1,1 procent.

De olieprijs was ook donderdag een factor van betekenis. Na de nieuwe recordprijs waarop woensdag werd aangetikt, zakt de prijs van ruwe olie in eerste instantie, maar klom later weer naar 77,21 dollar per vat.

Valuta

Op de valutamarkt noteerde de euro donderdagavond 1,3701 dollar. Bij het scheiden van de Europese beurzen was de munt 1,37 dollar waard.