AMSTERDAM - Op de Amsterdamse beurs deed Unilever goede zaken wegens beter dan verwachte kwartaalcijfers. Banken en verzekeraars veerden in Europa weer wat op, na de oorveeg die deze fondsen onlangs kregen. Het Europese beurssentiment was donderdag licht positief.

De AEX sloot 0,6 procent hoger op 527,76 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, verbeterde 0,1 procent tot 726,32 punten. De Londense FTSE-100, de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt klommen 0,5 tot 0,8 procent.

Beleggers in Europa begonnen goedgeluimd aan de handelsdag. Het vertrouwen putten ze uit Wall Street, dat op woensdagavond op het laatste moment de weg omhoog had gevonden.

Later op de donderdag sloeg de twijfel weer toe. Dat kwam doordat in Amerika wederom een hypotheekverstrekker liet weten in de problemen te zitten.

Huizenmarkt

De zwakke huizenmarkt in de Verenigde Staten is de laatste tijd de achilleshiel van de economie en daarmee van de beurzen. Banken en verzekeraars zijn kwetsbaar omdat ze mogelijk financiële tegenvallers moeten incasseren.

Dat zou eveneens betekenen dat durfkapitalisten bij hen minder geld kunnen lenen. Daarmee neemt het aantal bedrijfsovernames af, en dat is slecht nieuws voor de beurs.

Unilever

Op de Amsterdamse beurs trok Unilever de aandacht. Het was- en voedingsmiddelenconcern kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Het aandeel, dat de laatste weken flink averij opliep, liet een herstel zien van 4 procent.

Unilever behaalde over het tweede kwartaal een nettowinst van 1,15 miljard op een omzet van 10,5 miljard.

Analisten waren vooral te spreken over de omzetgroei over de afgelopen periode. Het Brits-Nederlandse concern liet weten 20.000 banen te gaan schrappen.

Afgestraft

De kantoorinrichter Corporate Express (plus 0,4 procent) werd op de beurs aanvankelijk afgestraft voor tegenvallende kwartaalcijfers.

Later echter draaide het sentiment, als gevolg van speculaties dat het bedrijf wel eens kan worden overgenomen.

Software

Corporate Express kondigde naast de cijfers ook de verkoop van een softwareonderdeel aan. "Beleggers speculeren dat de verkoop een voorbode is van een opsplitsing of verkoop van het bedrijf", zei marktstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot.

Bij de middelgrote fondsen werd het dier- en visvoedingsbedrijf Nutreco (plus 0,7 procent) beloond voor zijn overtuigende kwartaalresultaten. "De cijfers zien er heel behoorlijk uit", merkte handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect op.

Stijger

De grootste stijger in de MidKap was de internetbeleggingsbank Binck met een herstel van 3,4 procent tot 13,48 euro. Het aandeel koerst echter nog altijd zo'n 10 procent lager vergeleken met twee weken geleden.

Naar oliegerelateerde waarden was weinig vraag donderdag op het Damrak. Mogelijk had dit te maken met een gedaalde olieprijs. SBM Offshore, Shell en Fugro kregen koersdalingen voor de kiezen van tussen de 1,1 en 2,3 procent.

Europese Bankensector

De Europese bankensector, die het de laatste weken zwaar te verduren had door de zorgen over de Amerikaanse kredietmarkt, profiteerde donderdag van beter dan verwachte kwartaalcijfers van het Franse Société Générale (plus 4,3 procent) en het Zwitserse Credit Suisse (plus 0,7 procent).

"De hele sector is onlangs flink afgeschoten op basis van angst. Dat lijkt mij niet terecht", zei Van der Stee van Van Lanschot.

Barclays

Op de Londense beurs herstelde Barclays, dat ABN Amro wil inlijven, 1,3 procent na meevallende cijfers. ABN Amro noteerde op het Damrak 1,9 procent hoger, terwijl ING 1,3 procent opveerde.

In Helsinki schoot het aandeel Nokia 8,2 procent omhoog. De Finse producent van mobiele telefoons maakte donderdag veel beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,37 dollar tegen 1,3680 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.