TOKIO - De Japanse Nikkei-index is donderdag na een grillig verlopen handelsdag op de valreep met winst geëindigd.

De beurs in Tokio leek opnieuw op een verlies af te stevenen door de aanhoudende ongerustheid over de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de kredietmarkten, maar in het laatste half uur van de handel zagen koopjesjagers hun kansen schoon. Vooral de vastgoedfondsen zaten in de lift.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot 113,13 punten (0,7 procent) hoger op 16.984,11 punten. Woensdag zakte de hoofdgraadmeter voor het eerst in vier maanden onder de 17.000 puntengrens. In Seoul sloot de Kospi 0,2 procent lager en de All Ordinaries in Sydney ging met een winst van 1 procent de handel uit. De Hang Seng in Hongkong sloot met een verlies van 0,1 procent.

Zorgen

Woensdag leden de beurzen in het Verre Oosten zware verliezen door zorgen over de potentiële gevolgen van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Vooral financiële fondsen hadden het zwaar uit angst dat zij worden blootgesteld aan de malaise. Deze vrees werd woensdag bevestigd door de Australische Macquarie bank die de beleggers waarschuwde voor verliezen bij zijn fondsen als gevolg van de kredietcrisis.

Dat had ook zijn weerslag in Tokio. Mizuho Financial Group, de op een na grootste bank van Japan, stond 4,7 procent lager en Mitsubishi UFJ, de grootste van het land, verloor 1,7 procent. Sumitomo Mitsui, de op twee na grootste, sloot 2 procent lager.

Autosector

Ook de autosector moest het ontgelden. De autoverkoop in de Verenigde Staten daalde in juli met 7 procent, onder meer door de zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt. Toyota Motor ging 0,4 procent omlaag en Honda zakte 1,7 procent. De VS zijn de belangrijkste afzetmarkt voor Japanse autobouwers.

De Japanse vastgoedsector ging omhoog door sterke resultaten en een overheidsonderzoek waaruit blijkt dat de grondprijzen in Tokio vorig jaar met 17 procent zijn gestegen. Mitsubishi Estate won 6,3 procent en Mitsui Fudosan, de grootste vastgoedontwikkelaar van Japan, steeg 4,2 procent.