NEW YORK - De Amerikaanse effectenmarkten sloten woensdag op de valreep in de plus na een handelsdag die werd gekenmerkt door nervositeit.

De indices schommelden na een vlakke opening de hele dag op en neer. Zorgen om de afkoelende hypotheek- en kredietmarkt blijven beleggers bezighouden. Verder kregen handelaren diverse macrocijfers te verwerken, die niet voor een eenduidig beeld konden zorgen. Ook de fluctuerende olieprijs beïnvloedde de handel.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een winst van 150 punten (1,1 procent) op 13.362,37 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 11 punten (0,7 procent) en kwam uit op 1465,88 punten. Schermenbeurs Nasdaq sloot 8 punten (0,3 procent) hoger op 2553,87 punten.

"De markten geven het opkomende nieuws weer: Het ene moment is het goed, het andere moment slecht", zei een Amerikaanse handelaar over de stemming op de beurzen. Een ander: "Er lijkt overal meer angst over te zijn. Iedereen is negatief en heeft moeite met het vinden van positieve dingen. Ik denk dat we te extreem reageren." Beleggers reageren extra heftig op nieuws over de hypotheek- en kredietmarkt. Huizenbouwer Beazer Homes USA ontkrachtte woensdag geruchten over een mogelijk faillissement, waardoor de aanvankelijk negatieve stemming omboog. Later zakten de indices echter weer weg en ook Beazer Homes moest flinke verliezen incasseren. Het aandeel kelderde met bijna 18 procent.

De Amerikaanse hypotheekmarkt is in de problemen gekomen doordat steeds meer huizenbezitters hun hypotheek niet kunnen aflossen. Hierdoor komen ook banken in financiële problemen, waardoor ze minder scheutig zijn bij het verstrekken van leningen aan bedrijven.

De beurzen kregen ook weinig grip op de woensdag bekendgemaakte macrocijfers. Aan de ene kant zorgden onverwacht meevallende verkoopcijfers van huizen in juni in de Verenigde Staten voor een positieve impuls. De groei in de huizenverkopen was het hoogst in drie jaar, wat economen zagen als een hoopvol teken van herstel op de noodlijdende huizenmarkt.

Aan de andere kant stelde het indexcijfer dat de groei in de industriële activiteit van het Amerikaanse bedrijfsleven weergeeft teleur. Ook het aantal nieuwe banen in juli was lager dan verwacht. In vier jaar tijd was het groeiniveau nog nooit zo laag geweest.

Olieprijs

Woensdag bereikte de olieprijs op de Amerikaanse markt een recordhoogte van 78,77 dollar om daarna terug te zakken naar iets meer dan 77 dollar. Reden voor de stijging was de bekendmaking van de wekelijkse olievoorraden door het Amerikaanse ministerie van Energie. De voorraden bleken in een week tijd met 6,5 miljoen vaten te zijn gedaald terwijl analisten hadden gerekend op een afname van 700.000 vaten.

In eerste instantie stegen de aandelen van energiebedrijven door de gestegen olieprijs. Exxon Mobil was aan het begin van de handel dan ook de grootste stijger in de Dow-Jonesindex. Hierna schommelde het fonds van een verlies, na de daling van de olieprijs, naar een winst van 1 procent ten tijde van het slot van Wall Street.

Aandelen van banken en effectenhuizen daalden nadat zakenbank Bear Stearns bekendmaakte dat het de aflossing van een hedgefonds uitstelt, nadat nerveuze investeerders hun geld hadden ingetrokken.

News Corp. maakte woensdag bekend dat het branchegenoot Dow Jones, uitgever van zakenkrant The Wall Street Journal, overneemt voor 5,6 miljard dollar. News Corp., het mediaconcern van Rupert Murdoch, steeg in reactie op het nieuws met 0,6 procent, Dow Jones steeg met 0,7 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdagavond 1,3667 dollar. Bij het scheiden van de markt in Europa was de munt 1,3680 dollar waard.