NEW YORK - Een droom van mediamagnaat Rupert Murdoch gaat eindelijk in vervulling. Zijn mediaconcern News Corp. krijgt de Amerikaanse mediagroep Dow Jones in handen, uitgever van onder meer de gezaghebbende zakenkrant The Wall Street Journal.

De onderhandelingen tussen Dow Jones en News Corp. duurden drie maanden. De raden van bestuur van beide bedrijven waren al akkoord over een overname, maar een aantal leden van de familie Bancroft had nog twijfels. Familieleden, met 37 procent van het stemrecht bij Dow Jones, hebben zich nu achter de overname geschaard.

Instemmen

De overige aandeelhouders van Dow Jones moeten nog instemmen met het bod van 60 dollar in contanten. Maar met een premie van 65 procent op de koers van het aandeel een dag voor de bekendmaking van het bod, lijkt dat een bekeken zaak.

In eerste instantie verwierpen de Bancrofts het bod van Murdoch uit angst dat de journalistieke onafhankelijkheid van The Wall Street Journal in het geding zou komen. Om de redactionele onafhankelijkheid van de zakenkrant te waarborgen, hebben de partijen besloten een comité van vijf personen in het leven te roepen dat moet toezien op de onafhankelijkheid en integriteit van de publicaties in The Wall Street Journal.

De 76-jarige Murdoch, Australiër van afkomst, dankte de leden van de Bancroft-familie die de overname steunen. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten. De overname wordt waarschijnlijk in het vierde kwartaal afgerond.

Uitgever

Dow Jones is ook de uitgever van het zakentijdschrift Barron's en eigenaar van de financiële nieuwsdienst Dow Jones Newswires. Het media-imperium van Murdoch bestaat onder meer uit het televisiekanaal Fox, de filmstudio 20th Century Fox en de website MySpace. News Corp. is met meer dan honderd titels ook 's werelds grootste uitgever van Engelstalige kranten, waaronder The New York Post en The Times.

Door de overname van Dow Jones wordt News Corp. een belangrijke concurrent van Reuters en Bloomberg. Beide zijn wereldwijd leveranciers van financieel nieuws en beursdata. Reuters gaat fuseren met het Canadese Thomson, waarmee het marktleider wordt op dat gebied.

The Wall Street Journal werd in 1889 opgericht en wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande zakenkranten ter wereld. Het dagblad heeft een oplage in de Verenigde Staten van meer dan 2 miljoen en bijna een miljoen internetabonnee's.