MUNCHEN - Bayerische Motoren Werke (BMW) heeft over het tweede kwartaal een winst voor belasting geboekt van 1,07 miljard euro, een daling van 13,6 procent. Dat maakte de Duitse auto- en motorfietsenfabrikant woensdag bekend.

Het resultaat kwam lager uit dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een winst van 1,13 miljard euro. De winst stond vooral onder druk door de afgezwakte dollar. Daarnaast had BMW, ook bekend van de merken Mini en Rolls-Royce, last van hogere grondstofkosten en hogere kosten voor de lancering van nieuwe modellen.

Goedkopere modellen

De omzet steeg in de eerste helft van het jaar met 10,2 procent tot 14,26 miljard euro. Dat was vooral te danken aan toegenomen verkopen van de goedkopere modellen. In het duurdere segment, de 5-, 6- en 7-serie, daalden de verkopen.

BMW maakte vorige week de overname bekend van de Italiaanse producent van motorfietsen Husqvarna Motorcycles. Dat was de eerste overname die BMW deed sinds de desastreuze acquisitie van het Britse Rover in 1994. BMW wil met de overname van Husqvarna vooral jongere automobilisten trekken.