AMSTERDAM - De beurskoersen in Europa maakten woensdag weer een flinke duikeling wegens zorgen over de Amerikaanse hypotheek- en kredietmarkt. Beleggers zijn bang dat de problemen overspringen op andere sectoren.

De AEX-index verloor 9,54 punten (1,8 procent) tot 524,45 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, daalde 1,7 procent tot 725,40 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren 1,5 tot 1,7 procent.

In de Verenigde Staten spelen al enige tijd problemen op de zogenoemde subprime hypotheekmarkt. Het gaat hierbij om hypotheken verstrekt aan mensen met weinig onderpand. Nu deze huizenbezitters moeite hebben om deze leningen af te betalen, dreigen hypotheekverstrekkers en banken met financiële tegenvallers opgezadeld te worden.

Durfkapitalisten

Een gevolg hiervan is dat durfkapitalisten veel minder geld kunnen lenen bij deze financiële instellingen om grote bedrijven op te kopen. De laatste tijd was de activiteit van deze private equity-bedrijven een van de aanjagers van de beurs. Nu lijken de beurzen hiervoor te worden gecorrigeerd.

Omdat vooral financiële bedrijven voor ongewenste verrassingen kunnen komen te staan, waren ze woensdag de grote verliezers op de beurs. Binnen de AEX-index verloren Fortis, ABN Amro, Aegon en ING tussen 2 en 3,4 procent. Elders in Europa werden banken en verzekeraars ook flink geraakt.

Negatieve factoren

"Er is momenteel een fors aantal negatieve factoren dat boven de aandelenmarkten hangt. De problemen op de Amerikaanse kredietmarkt, de hoge olieprijs, de dreigende inflatie en de vooruitzichten van een hogere rente", zei Henk Potts, beleggingsstrateeg bij de Britse bank Barclays.

Toch zijn er volgens hem ook voldoende positieve factoren, zoals de economische groei wereldwijd en de sterke bedrijfsresultaten. "Maar wanneer er onzekerheid boven de markt hangt, zijn beleggers liever negatief dan positief", aldus Potts.

Wolters Kluwer

Uitgever Wolters Kluwer en voedingsmiddelenbedrijf Wessanen publiceerden woensdag resultaten. Ze daalden respectievelijk 2,2 en 1,6 procent. Cijfers van staalbedrijf Arcelor Mittal vielen wel in de smaak. Het fonds won 2,1 procent.

Op de beurs in Frankfurt was autofabrikant BMW met een min van 5 procent een opvallende daler. Het concern maakte een winstdaling bekend over het tweede kwartaal van bijna 14 procent.

Henkel

Ook het Duitse Henkel, producent van huishoudelijke producten als Persil-wasmiddel en Fa-douchegel, deed het slecht, met een koersval van 3,5 procent. Ook dit had te maken met tegenvallende kwartaalcijfers.

De Britse producent van zoetwaren en frisdrank Cadbury Schweppes kreeg om dezelfde een harde afstraffing. Het aandeel maakte op de Londense beurs een smak van ruim 8 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdag 1,3680 dollar, tegen 1,37 euro bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.