TOKIO - Op de toonaangevende effectenbeurzen in het Verre Oosten werd woensdag een waar bloedbad aangericht.

De graadmeters in de hele regio stortten omlaag door zorgen over de problemen op de kredietmarkten en de Amerikaanse hypotheekmarkt. De Nikkei-index in Tokio zakte voor het eerst in vier maanden onder de 17.000 punten.

Schrik

De Aziatische beurzen gingen in navolging van New York naar beneden. Maar de beleggers in Azië werd vooral schrik aangejaagd door de waarschuwing van de Australische Macquarie Bank dat beleggers in twee van zijn fondsen verliezen dreigen te lijden van tot 25 procent door de problemen op de kredietmarkten en de Amerikaanse huizenmarkt.

Dat houdt in dat de malaise zich aan het uitzaaien is naar andere delen van de wereld en dat maakt de Aziatische markten uitermate nerveus. Macquarie Bank noteerde in Sydney 10,7 procent lager.

Nikkei

De Nikkei van 225 hoofdfondsen daalde met 377,91 punten (2,2 procent) tot 16.870,98 punten, de laagste stand sinds medio maart. De Kospi in Seoul kelderde 4 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 3,2 procent. Dat is het zwaarste dagverlies voor de beurs in Sydney sinds september 2001. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel op een verlies van 3,3 procent.

De stemming in Tokio was verder ernstig bedrukt door de tegenvallende kwartaalcijfers van de twee grootste banken van Japan. Mizuho Financial Group verloor 9 procent en Mitsubishi UFJ Financial Group daalde 4,7 procent.

TDK, de Japanse producent van onder meer DVD's, ging 12,4 procent omlaag, na de publicatie van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf kreeg daarop een afwaardering van zakenbank UBS.