ROTTERDAM - Staalconcern Arcelor Mittal heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. Het bedrijf profiteerde van de aanhoudend hoge staalprijzen en realiseerde meer kostenbesparingen dan verwacht.

Het Europese Arcelor en het Indiase Mittal kondigden vorig jaar aan te willen fuseren. Door de samensmelting, die nog dit jaar moet worden afgerond, zouden de bedrijven naar verwachting 830 miljoen dollar aan kosten besparen. Aan het eind van het tweede kwartaal was dit bedrag al opgelopen tot 973 miljoen dollar.

Roestvrij

Arcelor Mittal wist in al zijn segmenten de verkoopprijs te verhogen, behalve in roestvrij staal. Volgens het bedrijf worden de omstandigheden in dit marktgebied steeds slechter. Arcelor Mittal schreef in het tweede kwartaal af op de voorraad roestvrij staal vanwege de recente daling van de nikkelprijs.

Nettowinst

's Werelds grootste staalconcern haalde een nettowinst van 2,7 miljard dollar (2 miljard euro) bij een omzet van 27,2 miljard dollar (19,8 miljard euro). Deze resultaten zijn hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

De resultaten zijn niet vergelijkbaar met de cijfers over het tweede kwartaal vorig jaar, omdat Arcelor en Mittal pas sinds 1 augustus vorig jaar als één bedrijf rapporteren.

Ebitda

De winst voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda) bedroeg 5,3 miljard dollar, terwijl analisten gemiddeld rekenden op 4,7 miljard dollar. In het derde kwartaal verwacht het bedrijf een bedrijfswinst (ebitda) van 4,7 miljard tot 4,9 miljard dollar.