AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben donderdag opnieuw flinke verliezen moeten incasseren. Het was de derde dag op rij dat de graadmeters rood kleurden.

De markt had vooral last van de opgelopen olieprijs en de verder toegenomen bezorgdheid over de Amerikaanse huizenmarkt. Die factoren overschaduwden de goede resultaten van onder meer Shell en DSM.

Ook Wall Street begon fors in de min waardoor de beurzen in Europa tegen het slot verder in de verdrukking kwamen. De AEX-hoofdgraadmeter in Amsterdam sloot 13,84 punten ofwel 2,5 procent lager op 533,04 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 20,89 punten ofwel 2,8 procent en kwam uit op 724,80 punten. De beursindices in Londen, Frankfurt en Parijs sloten met verliezen tussen de 2,4 en 3,1 procent.

Macro-economie

Beleggers werden donderdag geconfronteerd met een aantal tegenvallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Zo werden in juni minder duurzame goederen besteld dan verwacht. Ook de verkoop van nieuwe woningen in de VS was flink lager dan voorzien. Dat laatste cijfer is opnieuw een signaal dat het niet goed gaat op de Amerikaanse huizenmarkt.

Door de malaise op de woningmarkt in de VS dreigen banken de komende tijd minder scheutig te worden met leningen. Mogelijk maakt dat het voor bedrijven lastiger om nieuwe investeringen zoals overnames te financieren. Een aanhoudende stroom van fusie- en overnamenieuws was juist de drijvende kracht achter de opmars van de Amerikaanse en Europese beurzen de afgelopen tijd.

Koersverliezen

Volgens handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers tonen de forse koersverliezen op Wall Street aan dat het fundament waarop de recente stijgingen zijn gebaseerd, erg wankel zijn. Hij spreekt van een "logische correctie". Zwaneveld wijst er verder op dat de kwartaalcijfers tot dusver redelijk zijn, maar dat veel bedrijven voorzichtig zijn met hun vooruitzichten.

Een aantal hoofdfondsen kwam donderdag met sterke kwartaalcijfers. Chemieconcern DSM wist bijna als enige in de plus te blijven dankzij een beter dan verwacht winstcijfer, al was de nettowinst wel lager dan vorig jaar. DSM verhoogde ook de winstverwachting voor 2007. "Geweldige resultaten", oordeelde effectenbank Rabo Securities. het aandeel werd ruim 3 procent meer waard en sloot op 37,72 euro.

Shell

Ook Shell, een zwaargewicht in de AEX, publiceerde voor opening van de beurs zijn kwartaalcijfers. De winst steeg met 20 procent ten opzichte van vorig jaar, al viel de hoeveelheid geproduceerde olie tegen. Het aandeel koerste lange tijd hoger, maar moest uiteindelijk toch 1,8 procent terug op 28,95 euro. Dat had mogelijk ook te maken met tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Exxon Mobil.

Van de AEX-fondsen wist behalve DSM alleen TomTom het hoofd boven water te houden. De producent van navigatiesystemen heeft niets dan koerswinsten laten zien sinds het beter dan verwachte kwartaalcijfers presenteerde en bekendmaakte kaartenleverancier Tele Atlas te willen overnemen. Het aandeel sloot 0,2 procent hoger op 45,19 euro.

Vedior

Uitzender Vedior ging 2 procent achteruit op 20,10 euro. het aandeel stond lange tijd hoger na de publicatie van fraaie cijfers over het tweede kwartaal, maar kon zich uiteindelijk niet onttrekken aan de algehele malaise op het Damrak. Van de resultaten van Reed Elsevier waren beleggers minder gecharmeerd. Het aandeel verloor 4,2 procent op 13,43 euro. Volgens analisten viel vooral de winst van het onderdeel LexisNexis tegen.

Opvallend was het koersverlies van Univar. Investeerder CVC bracht eerder deze maand een bod uit van 53,50 euro op de distributeur van chemicaliën. Een hard bod, maar beleggers zijn er kennelijk niet meer geheel overtuigd dat de transactie doorgaat. Het aandeel verloor donderdag 6,5 procent en staat nu bijna 3,50 euro onder de overnameprijs.

De euro was bij het scheiden van de markt 1,3765 dollar waard. Een dag eerder stond de Europese eenheidsmunt nog op 1,3710 dollar.