CHICAGO - Boeing heeft in het tweede kwartaal van dit jaar, mede dankzij een recordaantal vliegtuigleveringen, een winst gemaakt van 1,1 miljard dollar netto. Een jaar eerder leed het Amerikaanse concern nog een verlies van 160 miljoen dollar. Het concern verhoogde woensdag de winstverwachting voor dit jaar.

De omzet nam met 14 procent toe tot 17 miljard dollar. De op een na grootste vliegtuigfabrikant ter wereld, na het Europese Airbus, leverde in de afgelopen drie maanden 114 nieuwe vliegtuigen af, een stijging van 18 procent. Ook de defensietak van Boeing presteerde goed in het afgelopen kwartaal. Boeing is na Lockheed Martin de grootste wapenleverancier aan het Amerikaanse leger.

Het verlies in het tweede kwartaal van 2006 was te wijten aan een schikking van 615 miljoen dollar die Boeing trof met de Amerikaanse overheid wegens onregelmatigheden bij de toewijzing van luchtmachtcontracten.

Winst

De kwartaalcijfers zijn veel beter dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op 1,35 dollar. Analisten gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 1,16 dollar en een omzet van 16 miljard dollar.

Boeing verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar. De onderneming verwacht een winst per aandeel van 4,80 tot 4,95 dollar. Eerder werd gerekend op 4,55 tot 4,75 dollar per aandeel. In de elektronische handel voorbeurs steeg het aandeel Boeing met 6 procent tot 110 dollar, het hoogste niveau ooit.