HOUSTON - De Amerikaanse toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie Transocean en GlobalSantaFe gaan fuseren tot 's werelds grootste exploitant van offshore boorplatforms.

De gecombineerde onderneming, met een marktwaarde van ongeveer 48 miljard dollar (34,7 miljard euro), exploiteert 146 booreilanden en heeft wereldwijd ongeveer 20.000 mensen in dienst. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.

De aandeelhouders van Transocean en GlobalSantaFe worden deels in contanten en deels in aandelen in het nieuwe bedrijf betaald. In totaal ontvangen ze 15 miljard dollar aan contanten. De fusie moet vanaf 2010 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 100 miljoen tot 150 miljoen dollar. De orderportefeuille van het gecombineerde concern bedraagt 33 miljard dollar. Het nieuwe bedrijf gaat Transocean Inc. heten en heeft zijn hoofdkantoor in Houston, Texas.

Transocean

Volgens de topman van Transocean leidt de fusie tot een bedrijf dat wereldwijd beter is gepositioneerd om een breed scala aan boordiensten aan de olie- en gasindustrie te leveren. Het gecombineerde concern is onder meer actief in het Midden-Oosten, de Noordzee en aan de kust van Afrika.

De aandeelhouders van Transocean ontvangen 33,03 dollar in contanten en 0,6996 aandelen van het nieuwe bedrijf per aandeel. De aandeelhouders van GlobalSantaFe krijgen 22,46 dollar in contanten en 0,4757 aandelen in het fusiebedrijf per aandeel. Inclusief schulden heeft het gecombineerde concern een marktwaarde van 53 miljard dollar (38,3 miljard euro).

RIG

Het nieuwe bedrijf zal worden verhandeld op de beurs in New York onder het symbool 'RIG', het beurssymbool van Transocean. De fusie wordt gefinancierd via leningen. De bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf wordt Robert Long, nu nog topman van Transocean. GlobalSantaFe-topman Jon Marshall wordt president van het fusiebedrijf.