TOKIO - De graadmeters op de effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag over de gehele linie omhoog, geholpen door het hogere slot op Wall Street. Vooral mijnbouwers en staalproducenten zaten in de lift. De beurzen in Australië, Zuid-Korea en Hongkong sloten op nieuwe recordstanden.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio eindigde met een winst van 41,36 punten (0,2 procent) op 18.157,93 punten. In Seoul sloot de Kospi met een winst van 2,4 procent. In Sydney ging de All Ordinaries 0,6 procent omhoog. De beurs in Hongkong sloot met een winst van 1,2 procent.

In Tokio steeg JFE Holdings, de op een na grootste staalproducent van Japan, met 3,9 procent. Nippon Steel, het grootste staalconcern van Azië, ging ook 3,9 procent omhoog. In Seoul klom POSCO 3,8 procent. Beleggers verwachten dat de vraag naar staal sterk blijft.

Koper

Ook de mijnbouwers boekten winsten. Dat kwam door de gestegen prijzen van grondstoffen als koper, nikkel, zink en lood. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwconcern, ging 1,9 procent omhoog in Sydney. Rio Tinto, het op twee na grootste mijnbouwconcern ter wereld, steeg 2,5 procent. In Tokio ging Sumitomo Metal Mining 6,7 procent vooruit.

De technologiefondsen in Azië gingen ook omhoog. LG Electronics steeg in Seoul 6,5 procent en Canon pakte in Tokio 1,8 procent. Samsung Electronics won 3,9 procent.