TOKIO - Na een paar mindere dagen hebben de beurzen in het Verre Oosten weer de weg omhoog gevonden. De belangrijkste indexen stonden donderdag aan het einde van de dag op winst. Op groeicijfers uit China werd met gemengde gevoelens gereageerd.

De Nikkei-index in Tokio eindigde op een winst van 100,99 punten (0,6 procent), wat neerkomt op 18.116,57 punten. De Hang Seng-index in Hongkong ging ook omhoog en sloot 0,8 procent hoger. De beurs in Seoul pakte 0,4 procent, die in Sydney 0,8 procent.

Chugai

In Tokio sprongen enkele fondsen eruit. De farmaceut Chugai Pharmaceutical ging er 4,2 procent op vooruit na de publicatie van voorlopige halfjaarcijfers. De beleggers liepen verder vooruit op de resultaten van Kawasaki Kisen Kaisha, dat actief is in de logistiek. Het fonds won meer dan 2 procent.

Energiebedrijf Tokyo Electric Power daalde meer dan 5 procent in waarde. Het Japanse concern is eigenaar van de kerncentrale die na de aardbeving eerder deze week moest worden stilgelegd. De centrale zal mogelijk een jaar dichtblijven, wat drukt op de resultaten van Tokyo Electric Power.

Ook de Japanse auto-industrie voelt de gevolgen van de aardbeving. Bedrijven als Honda moesten hun productie terugbrengen omdat een belangrijke toeleverancier door het natuurgeweld is getroffen.

Shanghai

Op de beurs in Shanghai werd gemengd gereageerd op de groeicijfers die China donderdag bekendmaakte. Het land zette in het tweede kwartaal het hoogste groeitempo neer in meer dan twaalf jaar.

De angst bestaat nu dat er nieuwe maatregelen op stapel staan die de groei moeten indammen. De beurs in Shanghai daalde 0,4 procent.