AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag negatief gesloten, ondanks een positief begin van de handel op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst de grens van 14.000 punten doorbrak. Veel belangrijk bedrijfsnieuws dat richting kon geven was er niet.

Op het Damrak was de chipmachineproducent ASML, dat woensdag zijn kwartaalcijfers publiceert, een opvallende stijger. Het aandeel klom 1,6 procent.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot op 560,79 punten. Dat betekent een verlies van 1,11 punt, ofwel 0,2 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,4 procent naar 758,81 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren respectievelijk 0,4 en 0,6 procent. Frankfurt ging 0,8 procent achteruit.

Nervositeit

Volgens handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers was er dinsdag sprake van nervositeit in de markt vanwege de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. "De onrust komt voort uit angst dat de problemen overslaan naar andere delen van de Amerikaanse economie."

Oliemaatschappij Shell profiteerde dinsdag van een verder opgelopen prijs van ruwe olie. Het aandeel klom 0,9 procent. Philips herstelde 0,7 procent. Maandag verloor het fonds 1,1 procent na de publicatie van licht tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

Reed Elsevier

Reed Elsevier was de sterkste daler in de AEX met een min van 2,3 procent. Het bedrijf verkoopt zijn onderwijstak Harcourt voor 4 miljard dollar aan de concurrent Houghton Mifflin Riverdeep.

De producent van navigatieapparatuur TomTom schaarde zich met een daling van 1,9 procent onder de verliezende hoofdfondsen. Zakenbank Goldman Sachs verlaagde het advies voor het aandeel.

ABN Amro

Zwaargewicht ABN Amro verloor 0,4 procent na berichtgeving in de Britse zakenkrant Financial Times dat de Britse bank Barclays een verbeterd overnamebod wil uitbrengen. ABN Amro hield maandag de AEX nog overeind na een nieuw overnamebod van bankentrio Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Barclays won op de beurs van Londen 0,5 procent.

Supermarktbedrijf Laurus was een opmerkelijke klimmer. Het lokale fonds sprong 6,3 procent omhoog. Handelaren zagen geen duidelijke reden. Peter van der Lely, analist bij onderzoeksbureau Iris, zei zich te kunnen voorstellen dat grootaandeelhouder Casino zijn belang doorschuift naar een andere partij.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3785 dollar, tegen 1,3775 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.